Представники НСЗУ розповіли про моніторинг лікарень на Закарпатті

Представники НСЗУ розповіли про моніторинг лікарень на Закарпатті

17:36 Вересень 19, 2024

Життя 217 6 хвилин

19 вересня в культурно-історичному центрі «Совине гніздо» відбулася зустріч представників медіа з керівництвом Національної служби здоров’я України. Предмет обговорення – проведення Національною службою здоровʼя України моніторингу дотримання умов договору закладами охорони здоров’я Закарпатської області в межах Програми медичних гарантій (ПМГ).

Серед учасників зустрічі – голова Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Наталія Гусак, т.в.о. голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький, голова Закарпатської облради Роман Сарай, директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Тетяна Кудик.

Зокрема голова Національної служби здоровʼя України Наталія Гусак розповіла про результати проведення у регіоні моніторингу роботи закладів охорони здоровʼя за Програмою медичних гарантій (ПМГ) та наголосила на важливості дотримання надавачами послуг умов договору з НСЗУ. 

– НСЗУ проводить два види моніторингу – автоматичний (здійснюється постійно в електронній системі охорони здоровʼя) та фактичний (плановий або позаплановий, передбачає візити в медзаклади або аналіз їхніх документів). До планового моніторингу в першому півріччі 2024 року потрапили два медзаклади Закарпатської області: Обласний клінічний центр нейрохірургії та неврології – за пакетом з лікування інсультів; Ужгородський міський пологовий будинок – за пакетом з пологів. За результатами моніторингу зауваження до Центру нейрохірургії відсутні, до пологового будинку застосують перерахунок отриманих коштів. Автоматичний моніторинг виявив на Закарпатті зразкові показники проведення тромболітичної терапії під час лікування інсультів. Зокрема, в Обласному центрі нейрохірургії та неврології – майже 22%. В середньому по Україні показник застосування тромболітичної терапії складає 10%, – розповіла Наталія Гусак.

За інформацією НСЗУ, в чотирьох медзакладах області за перші пів року 2024 року спостерігається високий показник проведення кесаревих розтинів – понад 30%. Мова про лікарню святого Мартина (Мукачево) 40% (885 пологів, з яких 355 – кесаревим розтином); Ужгородський міський пологовий будинок – 40% (992 пологи, з яких 394 –кесаревим розтином);  Хустську центральну міську лікарню ім. Віцинського О. П. – 40% (260 пологів, з яких 103 – кесаревим розтином; Тячівську районну лікарню – 35% (403 пологи, з яких 143 – кесаревим розтином). Міжгірська районна лікарня прийняла за перше півріччя 2024 року 67 пологів, у тому числі 14 – кесаревим розтином, не маючи договору з НСЗУ за відповідним пакетом. 

– Для нас важливо, щоб кошти, які НСЗУ сплачує медичним закладам за договорами, використовувалися максимально ефективно та перетворювались у якісні, безпечні та безоплатні послуги для пацієнтів. І моніторинг дає нам можливість бачити та реагувати на порушення з боку лікарень. На Закарпатті в чотирьох медзакладах спостерігається занадто високий показник проведення кесаревих розтинів – 35-40%. Це не відповідає міжнародним нормам. І з наступного року НСЗУ контрактуватиме лікарні за пакетом з пологів, якщо показник проведення кесаревих розтинів в цих медзакладах становить не більше 25%, – наголосила Голова Національної служби здоровʼя України Наталія Гусак.

Окрім забезпечення права пацієнта на безоплатні та якісні медичні послуги, моніторинг допомагає також контролювати цільове використання лікарнями бюджетних коштів. У трьох лікарнях автоматичний моніторинг виявив необґрунтовані електронні медичні записи (ЕМ3) щодо перебування пацієнтів тривалістю одна доба за пакетом «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій»:  Лікарня святого Мартина (Мукачево) – 238 ЕМ3; Закарпатська обласна клінічна лікарня ім. Андрія Новака – 154 ЕМ3; Свалявська міська лікарня – 86 ЕМ3. Цим медзакладам перерахують кошти, отримані за відповідним пакетом від НСЗУ.

Варто зазначити, що моніторинг НС3У захищає гарантоване державою право пацієнтів на безоплатне лікування у межах програми медичних гарантій. Пацієнти повинні отримувати медичну допомогу в повному обсязі. 

Звернутися із пропозиціями та скаргами до Національної  служби здоров’я України можна за номером контакт-центру 16-77 або надіславши лист на електронну адресу:  info@nszu.gov.ua.

Христина БІКЛЯН, „Карпатський об’єтив”

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня