В Ужгороді представили «Минуле та сучасність національних меншин Закарпаття»

В Ужгороді представили «Минуле та сучасність національних меншин Закарпаття»

16:59 Вересень 27, 2024

Життя 0 3 хвилини

Закарпаття – багатонаціональний край. Віками тут мирно живуть представники різних національних меншин: угорці, румуни, вірмени, євреї, німці, роми тощо. Піклування про мови меншин і повага до етнокультурної спадщини їх носіїв сприяють соціальній згуртованості суспільства, його відкритості та демократичності.

Аби показати «Минуле та сучасність національних меншин (спільнот) Закарпаття» в обласному центрі організували однойменну виставку.

Організували її перед будівлею Закарпатської ОВА. Ініціатива впроваджується в межах проєкту Ради Європи «Підтримка реформування законодавчої бази щодо національних меншин та зміцнення стійкості національних меншин і ромів в Україні».

– Мета виставки – показати минуле та сучасне національних меншин в Україні. Також об’єднати український народ, подякувати за внесок у нашу історію, культуру, і в наше сьогодення, оскільки ви побачите тут на більшості сучасних банерів фотографії наших військових від національних меншин, які сьогодні захищають нашу країну. Також це крок до євроінтеграції країни, – розповіла Ірина Тишкевич, представник від ради Європи в Україні.

За словами Олександра Ляха, начальника управління національностей та релігій облдержадміністрації, ця виставка – унікальна, оскільки на ній  об’єдналися нацменшини заради України, заради свого процвітання і спільної перемоги.

– Я сподіваюся, що на цій виставці національні меншини також поспілкуються між собою і це посилить взаємну любов та повагу, – зазначив посадовець.

На 10 стендах представлені автентичні та сучасні світлини з життя й побуту вірменів, євреїв, ромів, румунів та угорців. Також на експозиції можна побачити й зразки традиційного вбрання, мистецтва, літератури тощо. Також учасники заходу не забули про гастрономічний елемент, на виставці можна було спробувати традиційну випічку деяких нацменшин.

Учасників і організаторів виставки також привітали представники ромської, єврейської, румунської, вірменської та угорської громад регіону.

На кожному стенді експозиції є QR-код, перейшовши за яким можна ознайомитися з підготованим командою Ради Європи посібником і дізнатися більше про традиції національних меншин в Україні. 

Христина БІКЛЯН, “Карпатський Об’єктив

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня