НАСА знайшло нерозпізнаний об'єкт на Марсі

НАСА знайшло нерозпізнаний об'єкт на Марсі

13:10 Жовтень 12, 2024

Життя 3 3 хвилини

Magyar

Нещодавно марсохід Perseverance зробив чіткіший знімок червоної планети, ніж будь-коли раніше. Виявляється, на Марсі повно блакитнуватих порід, які можуть бути залишками ранньої кори планети. Крім того, робот НАСА помітив дуже дивний об’єкт, подібних до якого тут ще ніколи не бачили.

Марсохід Perseverance продовжує робити на Марсі нові дивовижні відкриття. Цього разу було отримано знімки валунів блакитного кольору на дні стародавнього висохлого озера. Вулканічні базальтові породи оточують білу в цяточку скелю з настільки унікальною композицією, що навіть досвідчені фахівці НАСА ніколи не бачили нічого подібного. Учені з американського космічного агентства назвали це кам’янисте поле Маунт Вошберн на честь гори в Єллоустонському національному парку.

Perseverance – мобільна лабораторія розміром з автомобіль – досліджує кратер Джезеро з лютого 2021 року. На цьому місці 3,7 мільярда років тому було величезне озеро зі слідами давнього річкового лиману. Річки приносили сюди дрібнозернистий пісок та мул, які можуть зберігати скам’янілості давніх живих істот.

Тож дослідники сподіваються знайти в Єзерському кратері сліди марсіанського життя.

Більшість синювато-чорних порід на поверхні Марса – це базальт. «Марс значною мірою складається з порід, подібних до земних базальтів, які називаються толеїтами. Саме з них утворилася більшість океанічних островів та рифів», – зазначає Джеффрі Тейлор, геолог з Гавайського університету.

Що ж це за дивна скеля, яку сфотографував марсохід НАСА?

Дивна біла, поцяткована скеля, що з’явилася з блакитнуватого моря гірських порід, здивувала навіть науковців, відповідальних за місію Perseverance. Вони отримали зображення породи з високою роздільною здатністю завдяки камері Mastcam-Z марсохода і проаналізували її хімічний склад за допомогою інструмента SuperCam.

Комплексне дослідження показало, що біла порода насправді є анортозитом, який має вулканічне походження. Він схожий на базальт, але містить значно більше кремнезему. На Марсі ще ніколи не знаходили породу такого типу. Дослідники назвали її Atoko Point.

Подальший аналіз анортозиту може дати відповіді на питання, як він опинився в кратері Джезеро.

Джерело:  (origo.hu)

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня