У Берегові відбулася міжнародна наукова конференція

У Берегові відбулася міжнародна наукова конференція

11:42 Жовтень 17, 2024

Життя 0 6 хвилин

Magyar

Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ у співпраці з низкою українських та прикордонних вищих навчальних закладів 15-16 жовтня організував міжнародну наукову конференцію на тему «Кібербезпека в транскордонному співробітництві». Організатори мали на меті обговорити актуальні виклики кібербезпеки через міжнародне співробітництво, надати можливість обмінятися досвідом між дослідниками та практичними експертами і сформувати пропозиції щодо розвитку глобальної кібербезпеки. Конференція проводилася трьома мовами: українською, угорською та англійською.

Учасників конференції, яка проходила у змішаному форматі, привітала президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ільдико Орос. «Я дуже рада, що кафедра історії та суспільних наук організовує міжнародну конференцію на таку актуальну тему», – наголосила вона. Присутніх привітав і ректор вишу Іштван Черничко. «Всіх вітаю на сьогоднішній конференції з кібербезпеки, яка стає все більш важливою в цифровому середовищі нашого світу, що швидко розвивається. Для нашого закладу надзвичайно важливо забезпечити простір для обміну останніми дослідженнями, інноваціями та досвідом у цій критично важливій сфері. Питання кібербезпеки – не лише технологічний, а й соціально-економічний виклик, вирішення якого потребує спільних зусиль. Сьогоднішній захід надає можливість експертам, дослідникам і практикам разом подумати, обмінятися досвідом і знайти спільні рішення, щоб вистояти проти глобальних кіберзагроз», – наголосив ректор.

Від імені дипломатичних представництв Угорщини на Закарпатті учасників конференції привітав очільник консульства у Берегові Іштван Дєбнар. До присутніх звернувся і консул Румунії в Солотвині Граціан Флорін Пирву. Від імені Міністерства освіти і науки України учасників привітала Віра Драгунова. Своєю думкою щодо актуальної теми поділився і заступник голови Закарпатської ОВА Олександр Пацкан, відзначивши роботу організаторів конференції. Від імені співорганізаторів до присутніх звернувся Сергій Ількович, завідувач кафедри Пряшівського університету, Словаччина, а також доцент кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій Ужгородського національного університету Віталій Андрейко.

Цикл пленарних дискусій відкрила речниця української меншини у парламенті Угорщини Ліліана Грекса із доповіддю «Безпека українців в Угорщині». Відтак відбулася презентація завідувачки кафедри авіаційної англійської мови Національного авіаційного університету Наталії Пазюри про особливості підготовки ІТ-професіоналів. Завідувачка кафедри мовної підготовки, педагогіки та психології Харківського національного університету виступила на тему щодо психології безпечного життєвого простору. Професор кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій Ужгородського національного університету Ігор Тодоров прочитав лекцію на тему «Кібербезпека в нових безпекових угодах України». Професор УжНУ Ігор Лях виступив із темою «Ризик сучасних кіберзагроз у мобільних додатках». А доцентка Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Маріанна Марусинець виступила на тему «Захист критичних об’єктів національної інфраструктури від кібератак: досвід Ірландії».

У другій половині дня робота продовжилася у кількох секціях: «Кібербезпека у сфері кіберстійкості», «Сучасні практики у сфері кібербезпеки», «Вимоги до кібербезпеки інформаційних комунікацій, економіки та інших сфер людської діяльності», «Кібербезпека: зарубіжний досвід», «Роль штучного інтелекту в сфері інформаційної безпеки».

На другий день конференції відбувся воркшоп та майстер-клас для студентів під керівництвом Івана Гавриля, організатора військово-патріотичної гри «Джура» та викладачки Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Кароліни Дорчі. 

Маріанна Марусинець, одна з організаторок конференції, у коментарі нашому виданню повідомила: «Кібербезпека – одна з найбільших проблем сучасності, яка постійно змінюється та розвивається разом із швидким розвитком технологій. Така конференція надзвичайно важлива, оскільки надає можливість дослідникам, експертам і практикам із різних куточків світу поділитися своїм досвідом і знаннями один з одним, зі студентами, які щодня спілкуються на різних платформах. Співпраця та міжнародний діалог є важливими для пошуку ефективних відповідей на це питання».

(LI/Kárpátalja hetilap)

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня