В етнографічному музеї села Великі Береги відзначили День святого Мартина
В закладі регулярно проводяться презентації угорських народних традицій, організовані ГО «Про Культура Субкарпатіка».
12 листопада відбувся захід, присвячений відновленню народних традицій, приурочений Дню святого Мартина. До заняття долучилися школярі з Берегова, вихованці Дитячої школи мистецтв і творчості угорського народу «Туліпан Танода».
На заході обговорювали, як відзначають День святого Мартина. Пані Адел нагадала дітям легенду про єпископа Турського, який після повернення з військової служби одним з перших почав проповідувати християнство. Він продав свої маєтки, а виручені гроші роздав бідним. Нині святий Мартин вважається покровителем жебраків, а ще домашніх тварин і птахів. Розповідають, коли його шукали, щоб висвятити в єпископи, він сховався межи гусей, але ті своїм гелготінням видали Мартина. Відтоді він наказав на святкову вечерю подавати печеного гусака. Ця традиція збереглася понині. Так само вірять і в деякі прикмети, які учні хором повторювали за Аделою Гал. Приміром, хто не їстиме в День святого Мартона смажену гусятину, той буде голодувати цілий рік. Або, якщо цього дня буде морозно, то на Святвечір падатиме дощ.
Уважно прослухавши розповідь координатора музею, діти почали майструвати ліхтарики під керівництвом Андреї Кепіч.
По завершенню цієї роботи хлопці та дівчата разом з Крістіною Ботош пригадали відомі композиції, які виконують у День св.Мартина, а відтак усі пустилися в танок, не припиняючи співу.
Тим часом у мурованій печі смажилися яблука, наповнені сиром, – теж один із традиційних смаколиків на День святого Мартина, що приготувала кухарка закладу Пірошка Олас.
Наталія ВАРОДІ, „Карпатський об’єктив”
Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.
Підписатися