На Закарпатті триває реалізація реформи шкільного харчування

На Закарпатті триває реалізація реформи шкільного харчування

13:32 Вересень 22, 2024

Життя 1055 3 хвилини

Magyar

Реформи шкільного харчування передбачає забезпечення дітей якісною та корисною їжею в школах області, формування культури здорового харчування, підвищення кваліфікації кухарів, модернізацію їдалень тощо.

Про це повідомляє Закарпатська ОВА.

Приклади успішно втілених кейсів та напрямки подальшої роботи під час регіональної студії «Реалізація реформи шкільного харчування у закладах освіти Закарпатської області» обговорили представники обласної влади, депутати, керівники відділів освіти РВА, місцевих органів управління освітою, профтехів, шкіл та інші.

Як відзначила директорка департаменту освіти і науки, молоді та спорту ОВА Мар’яна Марусинець, на Закарпатті діє Регіональна програма реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року, яка включає створення безпечного освітнього середовища, підвищення рівня організації харчування, збільшення кількості учнів, охоплених гарячим харчуванням, створення модернізованих харчоблоків із сучасним обладнанням та інше.

За оперативною інформацією від громад, цього року харчування забезпечили для понад 51 тисячі школярів, зокрема дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, з особливими освітніми потребами та дітей із малозабезпечених родин. Також у 101 закладі освіти за підтримки Всесвітньої продовольчої програми ООН гарячі обіди продовжують отримувати учні початкових класів.

У регіоні триває й модернізація шкільних харчоблоків. За кошти місцевих бюджетів та партнерських організацій протягом цього періоду реформи в понад 60 школах області відремонтували їдальні. Ще для більш ніж 100 закладів придбали кухонне оснащення. Цьогоріч субвенції від держави на закупівлю обладнання, створення та модернізацію харчоблоків отримали 2 школи.

Під час основної сесії студії учасники також обговорили досвід інших регіонів і громад у реалізації реформи, а також окреслили ключові напрямки подальшої роботи – підвищення кваліфікації, перепідготовки кухарів, модернізація харчоблоків, промоція здорового харчування.

У межах практичної частини заходу у виробничій лабораторії Берегівського професійного ліцею сфери послуг для них провели майстер-класи з приготування страв з оновленого відповідно до передових європейських практик шкільного меню.

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня