У Львові визначили чемпіонів з кави, які представлятимуть Україну на світових змаганнях у 2026 році
Шостий львівський фестиваль Coffee, Books & Vintage провів національний чемпіонат з кави у чотирьох категорій. Стали відомі імена переможців.

Під час фестивалю Coffee, Books & Vintage з 31 травня по 1 червня у Львові відбулися змагання із приготування кави. Specialty Coffee Association Ukraine провели національні чемпіонати у чотирьох напрямках: Кава та Алкоголь (Coffee in Good Spirits), Брюверс кап (Brewers Cup) та Каптестинг (Cup Tasting) та Лате Арт (Latte Art). Два дні на території фестивалю функціонував кавовий лекторій та виставковий простір для кавових професіоналів, де пропонували скуштувати новинки та улюблені пропозиції від кавових обсмажувальників з усієї України, чай та bean to bar шоколад. SCA Ukraine проводили онлайн-трансляцію змагання та оголошення фіналістів, а чемпіони повідомляли про перемогу у своїх соцмережах.
Перший — Coffee in Good Spirits (Кава та Алкоголь). Тут бариста чи бармен демонструють майстерність поєднати каву та алкоголь. Це можуть бути класичні напої на кшталт айріш кави, по-ірландськи (з віскі та вершками), чи авторські унікальні комбінації у коктейлях. Переможцем став Владислав Дудар, який представляв місто Київ та українського виробника кави YoCo.
Другий чемпіонат — Brewers Cup, де учасники мали вручну зварити каву. Традиційно змагання збирає спешелті-бариста, які працюють з альтернативними методами приготування кави. Цього року журі, як повідомляє кавова спільнота, особливо відзначили чистоту чашки та інноваційний підхід до подачі. Перемогу здобула Сергенчук Аліна з міста Київ від Funt Coffee Roasters.
Третій чемпіонат — Cup Tasting. Цей чемпіонат став найбільш масовим на події та у SCA Ukraine, адже у ньому взяли участь близько сотні учасників. Суть змагання полягає у тому, що потрібно покуштувати три вили спешалті кави і в умовах сліпої дегустації за найкоротший час знайти одну «зайву». Обсмажчик кави Олександр Шевельов з Одеси здобув перемогу, також представивши Foundation Coffee Roasters.
Четвертий чемпіонат — Latte Art, який передбачає майстерне виконання малюнка молоком на каві. Змагання вимагає симетрії та контрасту, а також стабільність виконання під тиском атмосфери чемпіонату. Цьогоріч, діляться у спільноті, фіналісти показали високий рівень текстури молока та деталізації малюнків. Перше місце отримав бариста кав’ярні eight: [eit] noun Гордій Сердюк з Дніпра.
Усі переможці отримали квиток на світові чемпіонати 2026 року в Женеві, де представлятимуть українську спешелті-спільноту.
Джерело
Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.
Підписатися