Все, що ви не знали про непереносимість лактози

Все, що ви не знали про непереносимість лактози

10:21 Серпень 28, 2020

Життя 4187 5 хвилин

На фоні частих харчових розладів відмова від молочної продукції стала популярним трендом, як вегетаріанство и безглютенові дієти. Але чи насправді молочні продукти несуть шкоду, і чи варто від них відмовлятися? Щоб розібратися в цьому питанні, треба зрозуміти, що таке лактоза, і як вона впливає на організм людини.

Специфіка засвоєння лактози

2-8 відсотків молока складає лактоза – вуглевод, що містить в собі дві складові: глюкозу і галактозу. І якщо глюкозу організм людини отримує із багатьох безмолочних продуктів, то галактозу можна знайти лише в молочних виробах. При цьому галактозні цукри активують ріст корисних біфідобактерій в кишківнику, завдяки чому посилюється імунітет і підтримується діяльність низки нервових і імунологічних процесів. Також лактоза покращує засвоєння кальцію, міді і цинку, що особливо актуально в перші роки життя людини.

Однак для нормального розщеплення і перетравлення “молочного” вуглеводу організм повинен виробляти спеціальний фермент – лактазу – в достатній кількості. Якщо цього не відбувається, бактерії кишківника починають переробляти лактозу самостійно, утворюючи молочну кислоту та вуглекислий газ, в результаті чого людина відчуває дискомфорт, здуття і біль в животі.

Симптоми непереносимості

Цікаво, що ступінь непереносимості лактози у різних людей різний – дехто без наслідків випиває повну склянку молока, а для інших маленький шматок сиру може стати серйозною проблемою. Однак симптоматика у хворобливого стану, зазвичай, схожа у всіх, і вона з’являється вже через 25-30 хвилин після вживання молочних продуктів:

1. Дискомфорт в шлунку: бурління, здуття, гострі спазми. Через виділення газів та збільшення обсягу рідини розтягуються стінки кишківника, що приводить до гострого болю в животі.

2. Підвищене газоутворення. Вироблений біфідобактеріями газ збирається в товстій кишці, подразнює її поверхню, а потім з тиском виходить назовні.

3. Інтенсивна діарея. При непереносимості лактози зростає вміст рідини в шлунку, що сприяє виникненню діареї.

4. Запор. В окремих випадках, неперетравлені молочні вуглеводи уповільнюють проходження і перетравлення спожитої їжі.

Безпечні продукти

В залежності від вмісту лактози спеціалісти виділяють продукти, які становлять найменшу загрозу для людей с непереносимістю:

1. Жирні вершки понад 37%. При виготовленні вершків жир відокремлюють від молока, залишаючи мінімум лактози.

2. Витримані тверді сири. При виготовленні сиру більша частина лактози відділяється разом з сироваткою. Наприклад, витриманий пармезан чи чеддер мають не більше 12 г лактози на 100 г.

3. Масло від 80% жирності. Основна частина лактози видаляється в процесі обробки молока.

4. Кисломолочна продукція з вмістом пробіотиків. Йогурті, кефіри і сирки з корисними бактеріями полегшують розчеплення “молочних” вуглеводів.

Часто непереносимість лактози плутають з алергією на білок молока, що також виникає внаслідок споживання молочної продукції. Однак ці стани мають різний механізм виникнення і різні прояви, тому ставити діагноз і вибирати методику лікування повинен лише лікар.

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня