У Сінгапурі в продажу з’явиться куряче м’ясо, вироблене в лабораторії
Сінгапур став першою у світі країною, яка дозволила продаж м’яса, вирощеного в лабораторіях.
Згідно з рішенням Сінгапурської служби безпеки харчових продуктів (SFA), стартап із Сан-Франциско під назвою Eat Just може розпочати продаж «чистого» м’яса, тобто виготовленого без забою тварин.
Спершу з цього штучного продукту робитимуть «курячі нагетси», однак коли вони будуть доступні, компанія наразі не повідомляє.
За інформацією SFA, експертна робоча група перевірила дані про виробництво, контроль за ним та проведені випробування. «Штучне м’ясо безпечне для споживання людиною, тому продукт може продаватися в Сінгапурі як інгредієнт курячих нагетсів Eat Just», – ідеться в повідомленні.
Попит на альтернативи традиційному м’ясу зростає, оскільки споживачі більш усвідомлено ставляться до власного здоров’я, добробуту тварин та захисту навколишнього середовища. Протягом наступного десятиліття доходи ринку штучних видів м’яса можуть сягнути 140 мільярдів доларів, що становить приблизно 10% прибутку світової м’ясної галузі.
Наразі замінники м’яса на рослинній основі, зокрема Beyond Meat, доступні в багатьох продуктових магазинах та ресторанах. Однак продукти Eat Just виготовляються інакше, а саме з клітин м’язів тварин у лабораторних умовах без використання антибіотиків.
Найбільш успішні на сьогодні стартапи штучного м’яса – це ізраїльська Future Meat Technologies та спонсорований Біллом Гейтсом Memphis Meats, які прагнуть вийти на ринок зі своїми доступними та смачними продуктами з максимальною потужністю.
Крім того, сінгапурська компанія Shiok Meats намагається виготовити в лабораторних умовах м’ясо краба.
Більшість компаній наголошують на екологічних перевагах споживання штучного м’яса, проте деякі дослідники кажуть, що за певних обставин ця альтернатива може мати ще більш шкідливий вплив на кліматичні зміни.
Джерело: hvg
Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.
Підписатися