Інтерв’ю з шеф-кухарем Едуардом Лівадарем
Харчування – невід’ємна частина нашого життя, відтак, кухня відіграє важливу роль у житті всіх людей. Ми звикли до того, що це приміщення – як правило, царство жінок. Але не забуваймо, що більшість шеф-кухарів – чоловіки. Але що приваблює чоловіка на кухні? А що приваблює чоловіків до кухні? І що робить шеф-кухаря хорошим, дізнаєтеся з інтерв’ю із шеф-кухарем Едуардом Лівадаром.
– Розкажіть трохи про своє дитинство!
– Я народився в місті Берегово в 1980 році, дитинство провів у сусідньому Хмільнику. Після цього, через друге одруження моєї матері, ми переїхали в Угорщину, у місто Дьор. Там я навчився правильно розмовляти угорською мовою. Я ходив до школи з фізкультурним нахилом, але мені дуже подобалось поратися на кухні з мамою. Я пройшов курс кулінарії в приватній школі, паралельно вивчав і сервірування. На жаль, через ранню смерть матері, я переїхав у м. Мошонмадьяровар, жив там деякий час. Однак моєю мрією було працювати в Австрії. Через сім років мені це вдалося. Я почав працювати в італійському ресторані. Зараз я живу в Австрії, у містечку Флахау, де працюю в готелі. Вважаю, що знайшов своє місце.
– Чому саме Австрія?
– В першу чергу, через фінансову сторону, адже тут можна отримувати стабільну, вищу зарплату. Але я також зрозумів, що можу професійно розвиватися в тамтешніх готелях, і все це разом стало моєю мотивацією.
– Зараз ви працюєте шеф-кухарем у Флахау. Розкажіть про свою роботу.
– Я працюю в 4-зірковому готелі з покращеним стандартом на 120 номерів, куди приїжджають переважно сім’ї. Там він вважається великим комплексом. Під моїм керівництвом працює 15 людей, з них 12 – шеф-кухарі. Мій обов’язок – контролювати всю кухню, зокрема, складати меню, слідкувати за чистотою, за придбанням продуктів, сервіровкою. Крім того, потрібно постійно контактувати з адміністратором, а також із керівниками відділів, куди надходить їжа. Все, що їдять наші гості, покидає кухню під моїм наглядом.
– Ви вчилися і на офіціанта? В цьому теж спробували себе?
– Так, мені дуже подобається працювати з людьми. Тому спробував себе і в якості офіціанта, але серце тягнуло на кухню. Я пройшов практично всі сходинки кар’єрного росту, поки не став шеф-кухарем. Мені вдалося набратися досвіду, я міг навчатися у професійних кухарів, також намагаюся постійно розвиватися, вдосконалюватися. У гастрономії це вимога для роботи в якісних ресторанах. Щоб дійти цього рівня, потрібна рутина, досвід, смиренність, повага. Бути шеф-кухарем – це дуже відповідальна робота. На кухні потрібно бути рішучим, повинні бути дисципліна, чистота та порядок. Я міг отримати хороші посади і раніше, але на початку я не наважувався їх приймати через німецьку мову, і врешті-решт схопився за можливість. То був один із найкращих днів у моєму житті, коли мене взяли на посаду шеф-кухаря.
– Мабуть, на цій роботі все не тільки добре і гарно?
– Так, є моменти, коли ви виходите, і гості хвалять вас за їжу, яка їм подобається. Але бувають випадки, коли вони саме скаржаться – це теж потрібно відповідно приймати. У наш час існує багато захворювань, багато гостей страждають на різні харчові алергії. Вони потребують особливої уваги. Ми намагаємось звернути увагу на всіх, але іноді або офіціант, або кухня допускають помилки, які намагаємося вчасно виправити.
– Що спонукає чоловіка стати кухарем?
– Я проводив багато часу з мамою, вона багато готувала. Я був дуже близьким з мамою і якось полюбив «кухню». Ми не були заможною сім’єю, але раз на місяць ходили до ресторану. Одного разу я запитав маму, як можливо, що нам виносять їжу за двадцять хвилин, а вона проводить по пів дня за плитою. Тоді власник ресторану, наш знайомий, показав мені кухню; тоді я вперше побачив ресторанну кухню, в яку одразу ж закохався. Там я побачив, що все готується заздалегідь. Після цього у мене більше не виникало питання про те, чи хочу я бути шеф-кухарем. Слава Богу, моє хобі – це моя професія.
– Що робить хорошого шеф-кухаря хорошим?
– Хороший шеф-кухар стежить за порядком і дисципліною. Вся кухня – це цілісний робочий процес. Потрібно звертати увагу на все: від чистоти до декору тарілок. Ви повинні дивитись на кухню так, ніби вона ваша, і важливо, тримати командний дух.
– Є ситуації, коли ви теж готуєте, чи вже лише керуєте?
– Звичайно, кухар повинен переконатися, що все проходить саме так, як він хоче. Але для мене буденна справа, коли я теж готую. До того ж, я намагаюся все куштувати, дегустація – дуже важливий процес роботи. Бувають також вечори, коли в меню є моя «страва від шефа». Маємо шість робочих днів на тиждень, завжди є день, коли хтось має вихідний. Я можу замінити будь-кого. Крім того, я завжди повинен бути поруч, коли привозять продукти, а також при видачі страви. Зазвичай я залишаю кухню останнім. Багато людей навіть не уявляє, скільки праці і часу потрібно для планування страви.
– Зараз ви живете в Австрії, виросли в Угорщині, проте тісно пов’язані із Закарпаттям.
– Досі підтримую зв’язок із друзями дитинства, родичами, до яких я повертаюся щороку. Мені дуже подобається бути на Закарпатті. Коли я тут частіше – як зараз через карантин, – іноді думаю повернутися назад, жити тут. Час, проведений тут, завжди приємний, минулого разу я готував в одній із програм телеканалу «TV21 Ungvár», що мені дуже сподобалось. Серце тягне мене додому, мені дуже подобається Закарпаття, Берегово, така гостинність є лише тут. Я ще ніде такої не відчував.
– Як це було готувати перед камерами?
– Це був мій перший телевізійний досвід, я дуже хвилювався. З’явилася можливість готувати на телеканалі «TV21 Ungvár» разом із Чабою Бакошем, і я скористався нею. Ми з Чабою Бакошем зняли кілька випусків кулінарної програми, мені дуже сподобалось, сподіваюся, що ми ще попрацюємо разом. Нещодавно я спілкувався з Чабою, який повідомив, що приготує один із моїх рецептів у Києві в одному з кулінарних шоу. Ми намагалися під час зйомок приготувати страви, які можна зробити вдома, сподіваюся, глядачам сподобається. Знімальна група була чудова, було фантастично з ними працювати.
– Наскільки мені відомо, під час його нинішнього перебування тут, ви мали можливість не лише готувати, але й навчати місцевих.
– Так, я мав можливість провести кількаденний курс навчання у берегівському ресторані «Pacsirta», де спробував поділитися своїми знаннями, допомогти у приготуванні та подачі страв, радив, на що слід звернути увагу на кухні. Це мені теж дуже сподобалось. Я був радий, що мав можливість допомогти, як інструктор, щось передати місцевим.
– Чого ще хочете досягти?
– Моя мрія – мати власний ресторан, який був би моєю «дитиною». Я ще не вирішив де, але хочу відкрити власний ресторан. Такий, щоб люди завжди залюбки приходили, бо знають, що там можна завжди добре поїсти.
VE/Kárpátalja hetilap, Фото: Fülöp László/Ласло Фюлеп
Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.
Підписатися