Угорський держсекретар на Закарпатті заявив про реалізацію в Україні нових благодійних програм

Угорський держсекретар на Закарпатті заявив про реалізацію в Україні нових благодійних програм

14:47 Квітень 30, 2022

Життя 3945 9 хвилин

Magyar

29 квітня Закарпаття з робочим візитом відвідав Трістан Азбей, державний секретар Угорщини, відповідальний за реалізацію програми «Угорщина допомагає» (Hungary Helps).

Протягом дня високопосадовець провів у краї низку зустрічей. Спершу відвідав село Сюрте Ужгородського району, де ознайомився з роботою кухні ресторану Italia Snack & Pizza. Цей заклад 24 березня долучився до програми «Споживок», яку реалізовує Hungary Helps. Тут щодня готують 320 порцій гарячих страв для тих, хто цього потребує. Трістан Азбей оглянув процес і навіть особисто долучився до пакування контейнерів з їжею.

– Ми приділяємо значну увагу складанню меню, щоб подавати різноманітні м’ясні страви. Наш ресторан щодня доставляє 320 порцій гарячої їжі на Ужгородський залізничний вокзал, у Чопську середню школу та в село Малі Селменці, – розповів Михайло Мигович, співробітник ресторану Italia Snack & Pizza.

Як відомо, за ініціативою уповноваженого міністра Іштвана Грежі в рамках гуманітарної програми уряду Угорщини Hungary Helps із 16 березня в Україні, зокрема на Закарпатті, реалізується низка благодійних програм. На місці в життя їх втілюють співробітники ТзОВ «Террареклам» та Угорського дому ім. Мігая Мункачі.

Далі держсекретар відвідав Ужгород, де зустрівся з керівництвом Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) у центральному офісі організації.

– Мета мого візиту подвійна. По-перше, сьогодні я прагнув показати солідарність угорського уряду. Українці, жертви воєнного конфлікту, можуть розраховувати на Угорщину, – зазначив держсекретар після зустрічі. – Протягом останніх двох місяців країна прийняла понад 640 тисяч переселенців. В угорських родинах проживають біженці з України, у лікарнях вони отримують медичну допомогу, їхні діти навчаються в наших школах. Ми надаємо всебічну підтримку.

Водночас було прийнято рішення допомагати і внутрішнім переселенцям, які через війну покинули рідні домівки й перебралися в інші регіони України. Протягом останнього часу в рамках програми «Угорщина допомагає» ми доправили в Україну гуманітарні вантажі на загальну суму два мільярди форинтів, а також долучилися до благодійних ініціатив, зокрема програми «Споживок», у рамках якої забезпечуємо харчуванням вимушених переселенців та малозабезпечених закарпатців.

По-друге, мета мого візиту – повідомити про ще одну благодійну справу. Уряд Угорщини розпочинає реалізацію чергових гуманітарних програм в Україні, у тому числі на Закарпатті, на загальну суму 320 мільйонів форинтів. Це забезпечення продуктами харчування постраждалих від війни, а також доставка медикаментів на суму 210 мільйонів форинтів, які прибудуть наступного тижня.

Сьогодні я зустрівся з представниками Товариства угорської культури Закарпаття. Ми пишаємося угорською громадою України, яка зберігає свої традиції, культуру, свою ідентичність. І разом з тим її представники як справжні українські патріоти допомагають своїм співвітчизникам, котрі тікають від жахіть війни до Закарпаття, виявляють справжню солідарність, великодушність та єдність, – наголосив держсекретар.

Заступник голови ТУКЗ-КМКС, депутат обласної ради Йосип Борто під час наради з державним секретарем щодо ситуації на Закарпатті, яка склалася після початку війни, наголосив:

– Підтримка, котру ми отримуємо від Угорщини в політичній, економічній, гуманітарній сферах, є вкрай важливою. Парламент Угорщини визнав агресію росії проти України. Угорщина підтримала санкції ЄС та НАТО. Крім того, долучилася до європейських країн, які схвалили пришвидшену процедуру вступу України до Євросоюзу.

Гуманітарна допомога, яку Угорщина надає Україні, унікальна. Частина цих вантажів доправляється в ті регіони, де ведуться активні бойові дії, де знаходяться воїни, котрі нас захищають, а частина залишається на Закарпатті. Протягом двох місяців до області, за офіційними даними, прибуло 230 тисяч вимушених переселенців, а згідно з неофіційними, – понад 500 тисяч людей, яких ми маємо забезпечувати. Це спричиняє чималі труднощі для органів місцевого самоврядування. Допомагають у цьому й активісти Товариства угорської культури Закарпаття, адже дуже багато переселенців розміщено і в населених пунктах, де проживають угорці. Угорщина допомагає Україні, Закарпаттю, закарпатським угорцям, як добрий сусід надає необхідну допомогу і продуктами харчування, і медикаментами.

Після наради учасники перейшли до парафіяльного двору Ужгородської греко-католицької церкви. Там держсекретар Трістан Азбей урочисто передав для Мукачівської греко-католицької єпархії мікроавтобус Mercedes Sprinter та подякував за добру службу.

– Нехай Бог благословить вас і тих, кому ви допомагаєте! – сказав держсекретар.

Від імені єпархії подяку висловили цегольнянський парох Василь Бушко та декан угорськомовного деканату Мукачівської греко-католицької єпархії Ференц Демко.

Відтак у Мукачеві в Угорському домі ім. Мігая Мункачі держсекретар зустрівся з місцевими підприємцями, котрі долучилися до акції «Споживок», що реалізується в рамках програми Hungary Helps.

Мета програми подвійна – надавати гуманітарну допомогу вимушеним переселенцям та підтримувати місцевих підприємців. У рамках цієї ініціативи із залученням 7 ресторанів і 72 працівників на сьогодні роздали 55 тисяч порцій гарячої їжі у 24 населених пунктах.

– Я прибув на Закарпаття з гуманітарною місією та задля виявлення солідарності. Позиція Угорщини чітка – ми підтримуємо мирних жителів, які страждають від війни. Наша солідарність відображається в благодійній діяльності. Протягом минулих двох місяців у рамках програми «Угорщина допомагає» ми відправили гуманітарні вантажі та підтримали роботу благодійних організацій на загальну суму два мільярди форинтів. На Закарпаття доставили 1300 тонн гуманітарної допомоги, а також підтримуємо програму «Споживок», у рамках якої щодня роздають 1600 порцій гарячої їжі тим, хто цього потребує, здебільшого вимушеним переселенцям з інших областей, – зазначив держсекретар. Стосовно планів він повідомив, що уряд Угорщини підтримає продовження цієї програми на суму 200 мільйонів форинтів, а також виділить 120 мільйонів на інші благодійні ініціативи. Зокрема наступного тижня з Угорщини доставлять партію медичних препаратів, засобів та приладів.

Відтак держсекретар подякував усім угорським і місцевим партнерам за спільну допомогу постраждалим.

Після пресконференції Трістан Азбей скуштував гарячий обід, який приготували для вимушених переселенців у мукачівському ресторані «Монархія», та продовжив робочу поїздку Закарпаттям.

Вікторія Рего/Rehó Viktória/Kárpátalja hetilap

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
baner 1 baner 2
Новини дня