У МОЗ розповіли про симптоми холери та як уникнути захворювання

У МОЗ розповіли про симптоми холери та як уникнути захворювання

20:52 Червень 20, 2024

Життя 564 3 хвилини

Magyar

У МОЗ наголошують, що холера – небезпечне інфекційне захворювання. Людина може захворіти після вживання води чи їжі, зараженої бактерією Vibrio cholerae.

З 1 червня в Україні розпочався сезон холери, що несе за собою ризик поширення інфекції. Аби не захворіти на холеру слід дотримуватись особисто гігієни, уникати покупок їжі на стихійних ринках і використовувати чисту воду. Про це розповіли у Міністерстві охорони здоров’я.

У МОЗ наголошують, що холера – небезпечне інфекційне захворювання. Людина може захворіти після вживання води чи їжі, зараженої бактерією Vibrio cholerae.

Джерелом збудника інфекції є людина, що захворіла, або носій вібріонів

– заявили у МОЗ.

Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:

  • не купуйте продукти харчування, зокрема – рибу, у місцях стихійної торгівлі;
  • не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
  • дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
  • використовуйте чисту воду (за можливості бутильовану);
  • мийте овочі і фрукти перед вживанням;
  • ретельно проварюйте чи просмажуйте їжу перед вживанням.

Серед основних симптомів захворювання на холеру зокрема вирізняють:

  • сильна діарея (частий, до 10 і більше разів на добу, пронос);
  • задишка, різка слабкість, м’язові судоми;
  • западання очей, посиніння губ і вушних раковин;
  • зниження температури тіла;
  • втрата пружності шкіри, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою.

При перших симптомах слід НЕГАЙНО звернутися до лікаря!

– наголошують у МОЗ.

Також у Міністерстві охорони попередили, що холерний вібріон може жити:

  • у забрудненій воді при низьких температурах та у морській воді — 2 тижні і більше;
  • у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів;
  • на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин;
  • у кишківнику окремих річкових та морських тварин — декілька місяців.

Джерело

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня