Сонце знову випустило потужний спалах, він призвів до відключення зв'язку на Землі

Сонце знову випустило потужний спалах, він призвів до відключення зв'язку на Землі

10:22 Липень 17, 2024

Життя 757 3 хвилини

Сонце випустило черговий спалах класу Х – найпотужнішого із можливих. Його джерелом стала пляма AR3738, повідомляє Space.com.

Разом з тим цей спалах не супроводжувався корональним викидом маси (КВМ), який міг би викликати магнітну бурю на Землі. За ознаками КВМ слідкує фізик Сонця Кейт Стронг. Разом з тим, вона опублікувала в Х повідомлення про те, що «за високою сонячною активністю навряд чи послідує якась геомагнітна активність».

Незважаючи на це, спалах таки вплинув на нашу планету. Так, він став причиною відключення короткохвильового радіозв’язку в Австралії, Південно-Східній Азії та Японії. Ці відключення електроенергії є звичайним явищем після потужних сонячних спалахів. Вони пов’язані з інтенсивними сплесками рентгенівського випромінювання та сильним ультрафіолетовим випромінюванням, що випускається під час цих подій.

Випромінювання сонячних спалахів рухається у напрямку Землі зі швидкістю світла, а після прибуття іонізує (електрично заряджає) верхні шари атмосфери. Ця іонізація створює більш щільне середовище для проходження високочастотних короткохвильових радіосигналів. Коли радіохвилі взаємодіють із електронами в іонізованих шарах, вони втрачають енергію через збільшення кількості зіткнень, що може погіршити або повністю блокувати радіосигнали.

Сонячні спалахи – це виверження на поверхні Сонця, що випромінюють потужні сплески електромагнітного випромінювання. Ці спалахи відбуваються, коли магнітна енергія, накопичена у сонячній атмосфері, вивільняється.

Спалахи поділяються на класи, залежно від інтенсивності. Спалахи класу Х – найсильніші, М-класу в 10 разів менш потужні, ніж спалахи Х-класу, за ними йдуть спалахи С-класу, які в 10 разів слабші від спалахів М-класу, В-класу в 10 разів слабші від спалахів С- класу та, нарешті, спалахи А-класу. Усередині кожного класу спалахам надаються цифри від 1 до 10, залежно від їхньої сили.

Джерело

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня