Закарпатські підприємці просять владу дозволити роботу кафе та ресторанів після 22:00. ВІДЕО

Закарпатські підприємці просять владу дозволити роботу кафе та ресторанів після 22:00. ВІДЕО

18:14 Липень 6, 2020

Життя 6046 5 хвилин

Magyar

Ужгород вже кілька місяців живе в режимі карантину. Ресторани – практично зачинені, у кав’ярнях працюють тераси та їжа на винос. Галузь готельно-ресторанного бізнесу, яка орієнтувалася здебільшого на заїжджих мандрівників, нині зазнає збитків. 

На часі – чергове карантинне «обмеження». Йдеться про заборону роботи кафе, барів, ресторанів після 22.00. 

Підприємці не витримали карантинного натиску, тому зібралися у понеділок, 6 липня, в центрі Ужгорода. Мета зустрічі – комунікувати із владою та знайти вихід із ситуації, яка склалася.

Василь, власник мережі пабів, які знаходяться в Ужгороді, розповів «Карпатському об’єктиву», що подібні обмеження, які запровадила регіональна комісія взагалі доб’ють його бізнес. Адже збитки вже сягають сотні тисяч гривень. 

– Ми хочемо налагодити конструктивний діалог з владою. Хочемо, щоб вона нас почула. Логіки закривати заклади після 22.00 – немає. Усіх карантинних норм працівники та відвідувачі наших закладів дотримуються. Працюють у масках та рукавичках, зберігають дистанцію між столиками. Посуд миється у посудомийках при високій температурі, – розповів підприємець.

У свою чергу власники кав’ярень та пабів наголошують на тому, що сплату оренди ніхто не відміняв. Тож зараз її сплачувати дуже важко. Ще підприємці не розуміють вибірковості «обмежень», коли на басейнах не проштовхнутися, а тераси зачиняють.

– Щотижня нам повідомляють про погіршення епідеміологічної ситуації, вводяться нові обмеження. Найболючіше вони б’ють по туристичній галузі. Дивіться: ми пропустили сезон сакур, травневі, коли до нас їхало багато туристів. Звичайно готельєри та ресторатори, туроператори, екскурсоводи б’ють на сполох. Біда в тому, що про обмеження від влади ми чуємо регулярно, а от про план виходу з цієї ситуації ні слова. Тому ці люди сьогодні тут. Ми не чуємо, яким чином область буде рятувати туристичний бізнес, – розповів Сашко Шершун, голова асоціації фахівців туристичного супроводу Закарпаття.

У свою чергу міський голова Богдан Андріїв, який зустрівся із підприємцями зазначив, що на засіданні міського штабу з ліквідації надзвичайних ситуацій прийнято рішення звернутися до регіональної комісії ТЕБ та НС про перегляд рішення щодо заборони роботи закладам харчування після 22 години та  відновлення роботи громадського транспорту у вихідні. 

– До мене часто звертаються і підприємці, і працівники. Багато хто у вкрай скрутному становищі. Тут я почув багато слушних зауважень і запрошую долучитися до пошуку компромісу. Не все залежить від місцевого органу самоврядування, є рішення, які приймають на рівні держави, є такі, що на рівні області і це необхідно виконувати. Крім того, захворюваність зростає, кількість важких випадків та смертей теж, тому вкотре дуже прошу дотримуватися вимог протиепідемічної безпеки, – наголосив Богдан Євстафійович.

На запитання підприємців, зазначив, зокрема, що такі рішення виконуються на рівні області, оскільки місцева комісія ТЕБ та НС підпорядковується регіональній. 

Відтак міський голова запропонував підприємцям, що планує винести на найближчу сесію питання про тимчасові пільги для бізнесу, скажімо, скасування орендної плати за літні тераси біля закладів громадського харчування.   

Відтак власники численних кав’ярнів та барів будуть шукати вихід із ситуації із представниками обласної влади.

Христина БІКЛЯН / ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

Карпатський Об’єктив

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня