До Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами в Ужгороді відбувся брифінг

До Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами в Ужгороді відбувся брифінг

20:33 Липень 29, 2024

Життя 579 8 хвилин

Вірусні гепатити мають досить довгий інкубаційний період, людина може не здогадуватися, що вже є інфікованою та поширює збудник. Симптоми проявляються лише на пізніх стадіях захворювання.

Найнебезпечнішими є віруси гепатиту В і С, якими щодня інфікуються майже 8 000 осіб, причому більшість випадків залишаються невиявленими, повідомила директорка департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОВА Любов Мандзич під час брифінгу з нагоди Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами, котрий відзначають 28 липня.

За її словами, принаймні раз на рік необхідно проходити тестування на гепатити В і С. Такий скринінг передбачає Програма медичних гарантій, а тому він – безоплатний для населення. Пройти діагностику можна в будь-якій амбулаторії чи в спеціалізованому закладі охорони здоров’я.

«Необхідно також пам’ятати про вакцинацію від гепатиту В, яку проводять дітям ще у пологовому будинку, а потім – у перший рік життя. За шість місяців 2024 року у пологових відділеннях народилося 4 144 дітей, з них лише 2 286 отримали першу дозу вакцини – це тільки 55%, – додала Любов Мандзич. – Для повного стійкого імунітету потрібно прийняти три дози вакцини. На жаль, цей показник є ще нижчим: за перше півріччя охоплення трьома дозами вакцини серед дітей до одного року становить 40%».

Генеральна директорка Закарпатського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Галина Сітник зазначила, що в регіоні щороку реєструють 50–70 нових випадків гострих і хронічних форм гепатитів А, В та С. Зокрема, гепатитом А (хворобою Боткіна або жовтухою) частіше хворіють діти, а гепатити В і С реєструють переважно в дорослих. Однак тенденції минулого й цього років викликають стурбованість, оскільки захворювання фіксують і серед дітей.

Так, за перше півріччя цього року в області зареєстрували 16 випадків гострого гепатиту В. Хоча цей показник дещо нижчий за торішній, але серед захворілих – 3 дітей. Уперше виявили гострий гепатит С у 10 осіб. За аналогічний період минулого року було 7 випадків, один із них – серед дітей.

«З початку року на Закарпатті зареєстровано 60 вперше виявлених випадків хронічних гепатитів, що на 18% менше ніж минулого року. Всі вони зареєстровані серед дорослого населення, – прокоментувала Галина Сітник. – Серед хронічних гепатитів переважає гепатит С: виявлено 39 випадків серед дорослих (на 15% більше, ніж минулого року, коли були 34 випадки). Кількість виявлених випадків хронічного гепатиту В дещо зменшилася у порівнянні з минулим роком – із 39 до 20».

При цьому гепатити А та Е передаються фекально-оральним шляхом. Як правило, вони мають доброякісний перебіг, а вакцина проти гепатиту А є рекомендованою, хоча й не входить у Національний календар обовʼязкових щеплень. Щоб запобігти їм, потрібно пити кип’ячену воду, вживати якісні продукти харчування, не пити з відкритих джерел, суворо дотримуватися правил особистої гігієни і так далі.

Передавання гепатитів В і С здійснюється шляхом проникнення вірусів в організм людини при порушенні цілісності шкірних покривів, слизових оболонок, зокрема статевим шляхом, під час пологів, хірургічних втручань, стоматологічних процедурах, при гемодіалізі, переливанні крові та її компонентів, унаслідок використання нестерильних інструментів та виробів медичного призначення, під час татуювання, пірсингу, манікюру, а також через засоби індивідуальної гігієни (зубні щітки, бритви, контактні лінзи).

Гепатитів В, С та D можна уникнути, якщо користуватися засобами разового призначення (шприци, голки, крапельні системи, гінекологічні оглядові дзеркала), а також дотримуватися особистої гігієни, перевіряти умови стерилізації інструментів, за можливості використовувати одноразові, уникати непотрібних ін’єкцій, обираючи пероральні ліки, використовувати засоби контрацепції тощо.

Лікування пацієнтів з вірусними гепатитами здійснюється безоплатно в межах цільової державної програми. Майже за десять років дії цієї програми специфічне лікування за кошти державного бюджету отримали 1 439 хворих, зокрема за минулий рік – 330 пацієнтів з хронічним гепатитом С, та 5 – з хронічним гепатитом В, розповів медичний директор Центру інфекційних хвороб, головний спеціаліст-експерт департаменту охорони здоров’я ОВА зі спеціальності «інфекційні хвороби» Михайло Поляк.

«Станом на 1 липня цього року специфічне лікування з приводу хронічних вірусних гепатитів отримують 460 хворих. Це 127 хворих на хронічний гепатит С, 333 – на хронічний гепатит В. Зараз на обліку в амбулаторно-консультативному кабінеті інфекційної лікарні перебувають 1 123 хворих», – додав спікер.

За останні два роки медичний заклад пролікував багато хворих, зокрема й військових, які проходили додаткові обстеження, а також внутрішньо переміщених осіб, які тут стали на облік. За перші шість місяців цього року стаціонарне лікування отримали 132 хворі.

Вірусні гепатити викликають таке серйозне захворювання печінки, як цироз, в окремих випадках може бути й рак. При цьому загальними ознаками захворювання є слабкість і швидка втомлюваність, роздратування або апатія, можливі нудота, блювання, біль у животі та діарея, потемніння сечі, знебарвлення калу, пожовтіння шкіри, слизових оболонок і склер, підвищена температура тіла.

З нагоди Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами в області протягом цього тижня працюватимуть пункти тестувань та профілактики. Найближчі локації шукайте за посиланням http://surl.li/wtbtvq.

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня