У Закарпатському угорському інституті вручили мовні сертифікати міжнародного зразка

У Закарпатському угорському інституті вручили мовні сертифікати міжнародного зразка

11:44 Серпень 10, 2024

Життя 1049 4 хвилини

Magyar

Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ вже багато років співпрацює із Центром мовної сертифікації інституту іноземних мов наукового університету угорського міста Пейч. Ця співпраця зокрема надає можливість закарпатським студентам складати іспит для отримання мовного сертифікату міжнародного зразка в рідному краї. Урочисте вручення цьогорічних документів відбулося 8 червня в Берегові.

З початку співпраці протягом минулих років у берегівському центрі мовної сертифікації складали іспити загалом 292 особи, з них 253 впоралися із завданням успішно й отримали сертифікати рівня A2, B1, B2 та C1 з англійської, німецької, угорської, російської мов. 

На крайній екзамен подала заявки 41 особа, 40 із них складали іспит, 37 – успішно. До церемонії вручення сертифікатів долучилася зокрема заступниця Держсекретаря з питань загальної освіти Міністерства внутрішніх справ Угорщини Каталін Балатоні. У своїй промові посадовиця наголосила, що вивчення мов – це та сфера, яка щоразу відкриває для нас нові світи, культури інших народів, а отже й можливості для спілкування.

У заході також узяв участь начальник відділу Управління освіти Угорщини Давід Кіш. У вітальній промові він наголосив на важливості навичок саме живої мови. Знання мов відіграє роль сполучного мосту з іншими народами, людьми з різним мисленням. Збагачуючись такими знаннями, ми краще розуміємо один одного і можемо налагодити набагато глибші стосунки, зазначив гість.

Керівниця Центру мовної сертифікації Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Наталія Вараді, у свою чергу, підкреслила, що знання мови – не тільки інтелектуальний інструмент, воно також сприяє розвитку особистості. Знання мов робить людей більш чуйними один до одного, допомагає нам набагато краще розуміти інших і розширює наш світогляд. Однак, щоб успішно вивчити іноземну мову, ми повинні спочатку добре вивчити свою рідну мову. Крім того, потрібні також наполегливість, витримка, мотивація.

У заході взяла участь і консул Угорщини в Ужгороді Андрея Фюлеп. Вона спонукала присутніх продовжувати вивчати мову, надихаючим чеським прислів’ям: «Якщо ми не знаємо іншої мови, крім рідної, ми живемо тільки одне життя. Відкриття кожної нової мови – перспектива ще одного  життя». Ця мудрість якраз чудово відображає той факт, наскільки цінним чинником є вивчення мов, оскільки з кожною новою мовою ми можемо пізнавати нові можливості, культури та досвід інших народів, які збагачують наше життя.

Мовні навички важливі не лише з точки зору побудови власної кар’єри, а й фундаментально значущі для особистого розвитку та побудови людських відносин. Це те вміння, яке дозволяє нам подолати культурні відмінності та створювати набагато  глибші зв’язки з іншими людьми. 

На церемонії вручення також були присутні президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ільдико Орос та ректор вишу Іштван Черничко.

(D. A./Kárpátalja hetilap)

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня