У Шаланках відбулося урочисте центральне відкриття навчального року в угорськомовних школах Закарпаття

У Шаланках відбулося урочисте центральне відкриття навчального року в угорськомовних школах Закарпаття

10:38 Вересень 9, 2024

Життя 658 5 хвилин

Magyar

Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство цього року організувало церемонію урочистого відкриття навчального року в угорськомовних школах Закарпаття у селищі Шаланки, що на Виноградівщині.

Голова громадської організації Ільдико Орос під час виступу на заході, який відбувся 7 вересня, наголосила: «Головною метою Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства і надалі залишається сприяння діяльності та розвитку закладів освіти на Закарпатті».

Урочисте центральне відкриття навчального року в угорськомовних школах Закарпаття відбулося в стінах реформатської церкви села Шаланки. Захід розпочався богослужінням, яке очолив пастор Аттіла Балог.

Проповідували вікарій римо-католицької єпархії Янош Молнар та парох греко-католицький священик Йожеф Чірпак.

Ільдико Орос, голова Закарпатської угорської асоціації вчителів, виголосила урочисту промову та поінформувала присутніх про роботу організації за минулий рік. Відтак висловила вдячність уряду Угорщини та всім іншим, хто підтримував Асоціацію й допомагав її діяльності. Зокрема пані Орос наголосила: «Попри важкі часи близько 13 тисяч учнів сіли за парти в школах з угорською мовою навчання, зокрема близько тисяча першокласників. Ці дані дають нам надію на майбутнє».

Щодо роботи Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства протягом літа, Ільдико Орос повідомила: «Ми доклали максимум зусиль, аби полегшити той тягар, який звалився на дітей і який спричинила війна. Зокрема, ми організували відпочинок для дітей у таборі в Угорщині, серед яких були і українські діти. Крім того, провели предметні олімпіади, в яких взяли участь понад 4 тисячі школярів. У літній школі «Без кордонів» займалося дві тисячі дітей із 55 навчальних закладів.

Педагогів не вистачає, але я рада, що багато молодих педагогів залишаються вдома. Найважливіше завдання вчителя – людиноцентризм і авторитет».

Пані Орос побажала вчителям Закарпаття сили та наполегливості, тим самим офіційно відкривши 2024/25 навчальний рік для угорських шкіл краю.

Депутатка Європарламенту Вікторія Ференц привітала педагогів з початком нового навчального року та побажала успіху: «Наповнює мене радістю бути тут і бачити скільки багато педагогів зібралося на це урочисте свято. Особливо важливо зауважити те, що є такі молоді вчителі, які, починаючи кар’єру, залишаються вдома на рідній землі. Це дає надію на те, що і в подальшому буде угорськомовне навчання на Закарпатті».

Віце-президент Національного інституту стратегічних досліджень Мартон Питі наголосив: «Важливо, щоб закарпатські угорці пережили цей важкий період із найменшими втратами, і в цьому дуже допомагають учителі. Ви виховуєте нове покоління, яке стане ядром закарпатських угорців. До цього бажаю вам терпіння та витримки. Уряд Угорщини і надалі надаватиме всебічну допомогу закарпатським угорцям».

Президентка Асоціації угорських учителів Воєводини Габріелла Лукач теж привітала присутніх з новим навчальним роком та побажала і в подальшому відстоювати свої мрії.

Після теплих слів та подяк перед гостям виступили першокласники Шаланківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. Вони підготували пісні та вірші, за що отримали чудові подарунки від Закарпатської угорської асоціації вчителів.

До вчителів, які лише розпочинають свій професійний шлях, звернулася педагогиня-пенсіонерка Клара Шімон, яка поділилась своїм життєвим досвідом.

Звертаючись до педагогів-початківців, сказала: «Головне у нашій праці – то любов. Любов до професії, до викладання та до дітей».

На завершення своїми думками поділився Іштван Шинк, директор Мукачівського ліцею №3 ім. Ференца Ракоці ІІ.

Захід завершився виконанням пісні Промови.

Наталія ВАРОДІ, фото автора

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня