У Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ провели урочисте відкриття навчального року

У Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ провели урочисте відкриття навчального року

09:14 Вересень 29, 2024

Життя 0 6 хвилин

Magyar

27 вересня в реформатській церкві Берегова традиційно відбулось урочисте відкриття навчального року в Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ.

Захід розпочався з внесення історичних прапорів Закарпаття під звуки тараґота. На угорському духовому музичному інструменті грав Шандор Шрайнер. Відтак присутніх привітав пастор Берегівської реформатської єпархії Ференц Тарацкезі.

Після виконання національної молитви угорців та молитви Ракоці до гостей звернувся ректор Закарпатського угорського інституту ім.Ф.Ракоці ІІ Степан Черничко: «Найбільшим досягненням і результатом вважаю те, що, незважаючи на воєнні умови, Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ довів, що він живий і хоче жити. 2024/2025 навчальний рік у нашому закладі на бакалавраті та магістратурі розпочали 1386 студентів. Хочу подякувати своїм колегам за роботу, яка сприяє тому, щоб наш інститут став стабільним і безпечним місцем у світі, який змінився. І дякуємо тим студентам, які довіряють нам та обрали наш навчальний заклад. Бажаю всім нам успішного навчального року».

«Сьогодні свято. Це свято закарпатської угорської вищої освіти, адже ідея створення закарпатської вищої освіти народилася лише 30 років тому. Цей день є святом для засновників, новоспечених студентів, а також усієї закарпатської громади, адже з цих стін виходитимуть інтелектуали майбутнього», – сказала головний радник прем’єр-міністра Угорщини Каталін Сілі. Вона окремо подякувала президенту ЗУІ Ілдіко Орос, ректору Черничку та всім викладачам за їх невтомну працю.

Звертаючись до першокурсників, пані Каталін зазначила: «Ви тут отримаєте не тільки безпеку, а й знання. Завжди пишайтеся тим, що могли навчатися тут».

У рамках урочистостей першокурсники склали присягу. Затим президентка та ректор вишу символічним рукостисканням прийняли їх до лав студентів. Після посвячення абітурієнтів у студенти всі присутні разом проспівали гімн студентів «Gaudeamus Igitur».

«Інститут Ракоці – єдиний заклад на Закарпатті, який надає вищу освіту та професійну підготовку угорською мовою для молоді, яка проживає тут. Завдяки своїй широкомасштабній діяльності він формує міцну інтелектуальну базу для закарпатських угорців і відіграє значну роль у збереженні угорської ідентичності, у забезпеченні освіти рідної мови», – сказала державний секретар з питань вищої професійно-технічної освіти, освіти для дорослих Міністерства культури та інновацій Угорщини Вероніка Варга-Баюс.

На офіційній частині святкування була вручена премія Ракоці, яку заснувала Наукова рада інституту. Премію присуджують тим, хто бере на себе вирішальну роль у створенні самостійної закарпатської угорськомовної вищої освіти, а також за фінансової та моральної підтримки сприяє розвитку та збереженню ЗУІ ім.Ф.Ракоці. Премію можуть отримати дві особи: угорець/іноземець та закарпатець. За рішенням ради інституту лауреатами цьогорічної премії стали Каталін Сілі – головний радник прем’єр-міністра Угорщини, колишня президентка парламенту Угорщини, та Михайло Товт, колишній старший науковий співробітник Інституту політичних наук і права імені В.М.Корецького НАН, голова комітету Меморіального парку в Сваляві.

Цього дня вперше вручили сертифікат «Ліцей року». Його можуть отримати закарпатські загальноосвітні школи, що співпрацюють з інститутом, з яких протягом останнього вступного періоду найбільше студентів зараховано. У 2024 році сертифікат «Середня школа року» отримали ліцей імені Лайоша Кошута в Берегові, Реформатський ліцей у Петерфалві, ліцей «Платан» у Берегові та Фаховий коледж Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ.

Після церемонії нагородження присутніх привітала президентка ЗУІ Ілдика Орос. Під час заключної промови озвучила головні події вишу за минулі 30 років, від заснування до сьогодення.

«Багато людей не вірили і не довіряли нашим планам, який ми тоді розпочали, але були ті, хто стояв на боці справи і підтримував її відповідно до своїх можливостей. Вони і ми, і ви, шановні першокурсники, мріяли про свій світ, а здійснити його ми змогли тільки з Божою допомогою».

На завершення урочистостей представники історичних церков попросили божого благословення для інституту, його співробітників та студентів.

Наталія ВАРОДІ, “Карпатський об’єктив”

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня