Чому гора Еверест росте?

Чому гора Еверест росте?

16:47 Жовтень 4, 2024

Життя 167 3 хвилини

Magyar

Піднятися на найвищу гору світу ставатиме дедалі важче. Еверест постійно росте, ці зміни спричинені зміною русла сусідньої річки.

Висота гори Еверест 8848,86 метра над рівнем моря – найвища вершина на землі. Однак, згідно з нещодавно опублікованим дослідженням, це вище, ніж повинно бути. Перепад висоти більшості вершин Гімалайського ланцюга становить близько 50-100 метрів, але Еверест підноситься на 250 метрів над другою за висотою гірською вершиною К2, повідомляє Live Science.

«Усе це свідчить про те, що з горою відбувається щось дуже цікаве», – каже Адам Сміт, дослідник відділу наук про Землю Лондонського університету, співавтор дослідження, опублікованого в журналі Nature Geoscience.

Дані GPS засвідчують, що Еверест росте приблизно на 2 міліметри на рік, що перевищує очікувану швидкість підйому гори.

Щоб дізнатися, що спричиняє це явище, дослідники почали вивчати річки Гімалаїв.

Дослідники використовували математичні моделі, щоб змоделювати, як змінилася річкова система Коші, яка перетинає Китай, Індію та Непал. Потім вони порівняли свої моделі з існуючою топографією. Згідно з результатами, важливі геологічні зміни відбулися в регіоні приблизно 89 000 років тому. Зокрема річка Арун, розташована за 75 кілометрів від Евереста, змінила напрямок русла, що спричинило початок процесу ерозії. З часом утворилася величезна ущелина.

За словами дослідників, утворення ущелини спричинило полегшення ваги навколишньої території, що дозволило Евересту продовжити зростання. Згідно з оцінками моделей, висота Евереста зросла на 15-50 метрів після зміни напрямку річки.

На теперішній момент дослідники не можуть сказати, яка саме геологічна подія спричинила зміни річки Арун, але, ймовірно, це були процеси ерозії. Зростання гори Еверест, безсумнівно, триватиме, і навіть вчені не можуть передбачити його закінчення. Тож дослідники планують провести детальне вивчення території річкової системи, шукаючи геологічні підказки, які можуть надати додаткову інформацію про минуле та ймовірне майбутнє гори.

origo.hu

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня