Названо лауреатів Нобелівської премії з хімії

Названо лауреатів Нобелівської премії з хімії

18:03 Жовтень 9, 2024

Життя 0 2 хвилини

Magyar

Нобелівський комітет визначив лауреатів премії у галузі хімії. Половину премії присудили Девіду Бейкеру “за обчислювальний дизайн білка”, а іншу половину отримали Деміс Гассабіс та Джон Джумпер “за передбачення структури білка”. Про це повідомила пресслужба Фонду Нобеля.

Зазначається, що американський біохімік Девід Бейкер створив абсолютно нові види білків, а британський дослідник Деміс Гассабіс та американський науковець Джон Джумпер створили модель штучного інтелекту для вирішення 50-річної проблеми, а саме прогнозування складних структур білків. У Фонді наголосили, що такі відкриття мають великий потенціал.

Друге відкриття стосується прогнозу білкових структур. Відомо, що у білках амінокислоти з’єднані разом у довгі нитки, які згортаються та утворюють тривимірну структуру, яка є вирішальним фактором для функції білка. З 1970-х років науковці намагалися передбачити структуру білків за амінокислотними послідовностями, однак це було складно. Проте чотири роки тому у цій галузі вдалося досягнути серйозного прориву.

Зокрема у 2020 році Гассабіс і Джумпер презентували модель штучного інтелекту AlphaFold2. Завдяки цьому вони змогли передбачити структуру майже всіх 200 мільйонів білків, які виявили дослідники. З того часу в межах AlphaFold2 було використано понад 2 млн людей з 190 країн. Тепер дослідники зможуть краще зрозуміти стійкість до антибіотиків та створити зображення ферментів, які здатні розкладати пластик.

Джерело

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня