До уваги громадян, які виїхали за кордон на автомобілях української реєстрації

До уваги громадян, які виїхали за кордон на автомобілях української реєстрації

10:05 Жовтень 16, 2024

Життя 141 5 хвилин

Закарпатська митниця інформує про вимоги та наявність документів, необхідних для повернення в Україну автомобіля з українською реєстрацією, поставленому на тимчасовий облік за кордоном.

З початку повномасштабного вторгнення росії українці шукали прихисток у європейських країнах. Багато з наших співвітчизників виїхали за межі України на власних транспортних засобах, зареєстрованих в Україні. Однак, у багатьох європейських державах існує правило щодо обов’язкової реєстрації тимчасово ввезених транспортних засобів у реєстраційних органах держави перебування при ввезенні транспортних засобів на строк понад 1 рік (або інший визначений строк у залежності від законодавства держави перебування). Так, з 1 жовтня транспортні засоби з українською реєстрацією, які перебувають у Німеччині понад рік, обов’язково повинні бути зареєстровані, тобто мати німецькі номерні знаки.

До прикладу, порядок отримання німецької реєстрації авто значно спрощений і ним можуть скористатися українці зі статусом тимчасового захисту. Знімати транспортний засіб з українського обліку при цьому не потрібно. Подібні правила визначено і у ряді інших держав.

Останнім часом почастішали питання від громадян щодо порядку повернення таких українських транспортних засобів, що були зареєстровані у відповідних реєстраційних органах іноземних держав, але з обліку в сервісних центрах МВС України не знімалися.

Враховуючи актуальність питання, повідомляємо, що транспортні засоби особистого користування вивозяться громадянами-резидентами за межі митної території України без письмового декларування та без наданням митному органу письмового зобов’язання про зворотне ввезення відповідно до положень статті 372 Митного кодексу України.

Положеннями статті 120 Митного кодексу України визначено, що митний режим тимчасового вивезення завершується шляхом реімпорту товарів, транспортних засобів комерційного призначення, поміщених у цей митний режим, або поміщення їх в інший митний режим, що допускається цим Кодексом, а також у випадках, передбачених частинами третьою та п’ятою цієї статті. Згідно з статтею 119 Митного кодексу України визначено, що українські товари, поміщені в митний режим тимчасового вивезення, зберігають статус українських товарів.

Пунктом 7 частини 10 статті 374 Митного кодексу України встановлено, що при ввезенні (пересиланні) на митну територію України громадянами звільняються від оподаткування митними платежами товари (включаючи транспортні засоби особистого користування), що були попередньо вивезені громадянами-резидентами за межі митної території України і зворотно ввозяться на митну територію України, за наявності відповідного підтвердження факту попереднього вивезення таких товарів.

Таким чином, для зворотного ввезення таких транспортних засобів особистого користування громадянам треба пред’явити чинні реєстраційні документи на відповідні транспортні засоби та повідомити посадовим особам митного органу, що транспортні засоби зареєстровані в сервісних центрах МВС України та зворотно ввозяться в Україну.

Принагідно нагадуємо, що з повним переліком документів, необхідних для виїзду за кордон на автотранспортному засобі особистого користування, Ви можете ознайомитися на веб-сторінці за цим посиланням:

Для відновлення українського свідоцтва про реєстрацію авто та номерних знаків (за потреби) необхідно звернутися до будь-якого територіального сервісного центру МВС на території України та надати такі документи:

• паспорт з відміткою про реєстрацію місця проживання (або ID-картка та витяг про місце проживання);

• довідка про реєстраційний номер облікової картки платника податків;

• українське свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу з відміткою німецького реєстраційного органу про недійсність (за наявності);

• українські номерні знаки (за наявності);

• довіреність (у разі звернення уповноваженого представника власника авто).

Детальніше про процес реєстрації транпсортних засобів на сторінці Головного сервісного центру МВС України за посиланням:

https://hsc.gov.ua/…/shho-robiti-z-ukrayinskim…
social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня