У Закарпатському угорському інституті вручили стипендії ім. Калмана Шовша

У Закарпатському угорському інституті вручили стипендії ім. Калмана Шовша

13:20 Жовтень 24, 2024

Життя 315 4 хвилини

Magyar

Благодійний фонд «ҐЕНІУС» провів церемонію вручення стипендій ім. Калмана Шовша 22 жовтня у стінах Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. Програму цьогоріч реалізовують уже втринадцяте за підтримки Державного секретаріату з питань національної політики Угорщини та Фонду ім. Габора Бетлена.

Захід відкрила директорка благодійного фонду «ҐЕНІУС» Наталія Вараді. Присутні також вшанували хвилиною мовчання пам’ять держсекретаря з питань національної політики Угорщини Арпада Яноша Потапі, котрий нещодавно пішов у засвіти.

До церемонії долучилася і заступниця держсекретаря з питань вищої та післядипломної освіти Угорщини Аннамарія Повшан. «Вищий навчальний заклад завжди відіграє певну роль у побудові соціального середовища. Закарпатський угорський інститут – не лише виш, адже об’єднує навколо себе професійно-технічні заклади, дитячі садочки, школи, установи, основне кредо яких – збереження, зміцнення та передача угорської культури», – наголосила гостя.

Президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ільдико Орос під час виступу підкреслила: «Ця стипендія спрямована також на мотивацію тих, хто займається місцевими питаннями та проблемами на академічному рівні. Допомагає тим, хто вивчає наш край на науковій основі. А також тим, хто допомагає науковцям, котрі проводять такі дослідження».

Ректор інституту Іштван Черничко, у свою чергу, наголосив, що стипендіальна програма продовжує духовні надбання колишнього ректора вишу Калмана Шовша. «Наука не національна, а міжнародна. Калман Шовш завжди хотів мотивувати студентів. Його намір здійснено, і переповнений сьогодні зал – тому підтвердження», – сказав Іштван Черничко.

Після вітальних промов відбулася церемонія вручення стипендій. Відзнаки присуджено тим, хто працює над темами, пов’язаними із Закарпаттям, над створенням спеціалізованих мовних словників, над замітками, які сприяють угорськомовній вищій освіті в краї, а також учасникам Закарпатського мандрівного університету. Мета стипендіальної програми – заохочення дослідників і студентів угорської національності, які працюють і навчаються у вищих навчальних закладах Закарпаття, до наукової діяльності, розвиток угорської академічної мови.

Після урочистої церемонії Наталія Вараді виступила із лекцією про відлуння Угорської революції та визвольної боротьби 1956 року на Закарпатті. Відтак свої презентації представили учасники Закарпатського мандрівного університету. Він проводиться на п’яти локаціях із метою надати можливість викладачам і науковцям – представникам сфери закарпатської угорськомовної вищої освіти – популяризувати свої дослідження.

У рамках програми стипендії отримало 11 учасників Закарпатського мандрівного університету, 12 осіб – за виготовлення навчальних конспектів та спеціалізованих мовних словників, 51 студент – за наукові роботи місцевого значення.

(LI/Kárpátalja hetilap)

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня