Стартова конференція проєкту «Збереження спільних ремесел і традицій українсько-румунського транскордонного регіону: Закарпаття і Сату-Маре»

Стартова конференція проєкту «Збереження спільних ремесел і традицій українсько-румунського транскордонного регіону: Закарпаття і Сату-Маре»

15:10 Лютий 12, 2025

Життя 818 4 хвилини

Magyar

11 лютого в селі Яноші на Берегівщині відбулася стартова конференція важливого культурного проєкту, організована Закарпатським обласним благодійним фондом «Про агрікультура Карпатіка». Ініціатива, що реалізується в рамках програми INTERREG VI-A NEXT HUSKROUA, має на меті збереження спільної культурної спадщини Закарпаття та румунського повіту Сату-Маре.

Проєкт, який офіційно стартував 15 січня 2025 року, об’єднує громади обох регіонів навколо відродження традиційних ремесел, гастрономічної спадщини та нематеріальної культури. Багатовікова історія ремесел і кулінарних традицій Закарпаття та Сату-Маре є невід’ємною частиною їхньої ідентичності, і цей проєкт покликаний зробити їх більш відомими та доступними для майбутніх поколінь.

З вітальним словом виступив голова БФ «Про агрікультура Карпатіка» Василь Гіді, наголосивши на важливості транскордонної співпраці для збереження культурних традицій. Серед почесних гостей були Ласло Меркац (департамент співробітництва Карпатського басейну Міністерства сільського господарства Угорщини), президентка Закарпатського угорського інститут ім. Ференца Ракоці ІІ Ільдіко Орос та голова Берегівського районного осередку Товариства угорської культури Закарпаття (ТУКЗ) Йосип Шін.

Під час заходу було представлено ключові елементи реалізації проєкту, які презентували провідний партнер – голова Асоціації розвитку Сатмарського регіону (Румунія) Саболч Ковач та керівник проєкту в Закарпатській області Іштван Варга.

Програма має три ключові завдання: популяризація традиційних ремесел, збереження гастрономічної спадщини, передача культурних знань майбутнім поколінням.

Протягом 2025 року заплановано понад 30 заходів в Україні та Румунії: ремісничі та кулінарні майстер-класи, тематичні конкурси, освітні ініціативи для дітей та дорослих. Однією з наймасштабніших подій стане фестиваль вина і гастрономії, що об’єднає сотні учасників з обох країн.

На конференції також виступили провідні експерти у сфері традиційної культури та гастрономії: Беата Яворські, експерт з народної гастрономії; Андраш Деме, пасічник; Антал Новотні, дослідник місцевої кухні та її еволюції від середньовіччя до сьогодення.

Окремою подією став театральний перформанс “Це ми приготували” Закарпатського обласного угорського драматичного театру, що продемонстрував традиції через мистецьке осмислення.

У рамках ініціативи планується залучити понад тисячу дітей та дорослих до різноманітних заходів, перетворюючи їх на яскраві події для всієї родини. Фінальним результатом стане випуск великої кулінарної книги-збірки традиційних рецептів.

Такий проєкт не лише сприяє збереженню культурної спадщини, а й стимулює розвиток місцевого туризму та міжнародної співпраці. Завдяки активному залученню ремісників, кулінарів та культурних діячів він відкриває нові можливості для промоції регіональної ідентичності та традиційних цінностей.

Наталія ВАРОДІ, фото автора

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
baner 1
Новини дня