Американські вчені створили надзвичайно ефективну вакцину проти коронавірусу

Американські вчені створили надзвичайно ефективну вакцину проти коронавірусу

14:20 Серпень 24, 2020

Життя 6304 3 хвилини

Magyar

Робота над створенням реально ефективної вакцини проти коронавірусу триває у всьому світі. І ось, вчені Медичної школи університету Вашингтона у Сент-Луїсі (США – авт.) заявили, що вони створили вакцину націлену на вірус SARS-CoV-2, яку можна вводити однією дозою через ніс. Випробування цього препарату на піддослідних мишах показали, що він більш ефективний у запобіганні зараження ссавців, ніж звичайні ін’єкції. Про це повідомляється у статті, опублікованій у журналі Cell.

Дослідники виявили, що назальні застосування вакцини викликають сильну імунну відповідь у всьому організмі, однак найбільший захист формується якраз у самій носової порожнини та дихальних шляхах. Результати тестування показали, що у гризунів утворюється стерилізуючий імунітет, при якому немає ніяких ознак зараження після навмисного проникнення вірусу в організм.

У ході розробки вакцини вчені також вставили S-білок, який бере участь у зараженні коронавірусом здорових клітин, всередину аденовірусу, що викликає звичайну застуду. Для цієї мети аденовірус був знешкоджений, щоб служити простим переносником S-білка до клітин носової порожнини. А у сам S-білок були внесені додаткові мутації, які сприяють активному утворенню антитіл.

Крім цього, дослідники порівняли вакцини, які вводили мишам двома способами – у ніс і внутрішньом’язево. Хоча ін’єкція викликала імунну відповідь, який запобігав пневмонії, вона не блокувала інфекцію у носі та легенях. Така вакцина може знизити тяжкість COVID-19, але вона не запобігає інфекції і передачі вірусу іншим людям. А назальна вакцина не дає коронавірусу розмножуватися у верхніх дихальних шляхах. Однак обов’язково потрібні ще подальші випробування, у тому числі за участю людей.

Тим часом, перша ефективна вакцина проти коронавірусної інфекції може з’явитися в Індії вже до кінця цього року. Про це повідомив глава Міністерства охорони здоров’я і добробуту сім’ї країни Харш Вардхан. «Одна з наших вакцин-кандидатів проти COVID-19 знаходиться на третьому етапі клінічних випробувань. Ми впевнені, що вакцина буде розроблена до кінця цього року», – сказав напередодні Харш Вардхан в ефірі телеканалу IndiaTV.

Наразі відомо, що в Індії проходять випробування три антикоронавірусні вакцини.

НЬЮЗМЕЙКЕР

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня