Гастрофестиваль «гентешів» відгуляли на Берегівщині. ФОТО, ВІДЕО

Гастрофестиваль «гентешів» відгуляли на Берегівщині. ФОТО, ВІДЕО

12:45 Січень 27, 2020

Життя 6400 6 хвилин

Magyar

Його ще називають найсмачнішим фестивалем Закарпаття, і не дарма, адже Міжнародний фестиваль-конкурс гентешів-різників, що традиційно проводять у селі Геча збирає учасників не тільки з України, а й інших європейських країн. Скуштувати смачні страви зі свіжини з’їжджаються туристи з різних куточків України.

Автентичність краю в поєднанні з угорськими кулінарними звичаями, закарпатським вином та настоянками – ось справжній секрет Міжнародного фестивалю гентешів. Цікаво, що фестиваль водночас є і конкурсом, адже учасники мають змогу позмагатися один з одним у багатьох номінаціях – від «Найвеселішої команди», «Найсмачнішої ковбаси» до «Короля гентешів».

Кожна з команд-учасниць, а цьогоріч їх було аж 16, подає на розгляд журі страви, приготовані за власною рецептурою. Команди із Закарпаття, Львова, Угорщини, Сербії та Румунії, в складі 10-15 осіб, рано-вранці прибули на місце проведення фестивалю та розпочали приготування страв традиційної угорської та закарпатської кухонь, свіженьких делікатесів зі свіжини та гарячих напоїв.

Урочисте відкриття фестивалю провели в обідній порі, а зібралося на нього керівництво краю та району, дипломати та представники громадських організацій.

Зі святкової сцени до присутніх звернувся сільський голова Геча, Андрій Мештер. Він привітав гостей фестивалю та подякував командам за участь і неперевершені смаколики. Пан Андрій не оминув увагою й чудову погоду, яка своїми сонячними променями ніби закликала не сидіти вдома та навідатися на фестиваль гентешів.

Ендре Борочі, заступник голови Загальних Зборів Саболч-Сатмар-Березької області Угорщини теж навідався на святкування та нагадав, що декілька днів тому відзначали Дні угорської культури, тож такий захід ніби доповнив вже проведені святкування: «Традиції угорської кухні передаються з покоління в покоління – ми можемо пишатися, що в Закарпатті їх дотримуються та презентують широкому загалу».

Привітати гостей та учасників фестивалю прибув й Олексій Гетманенко, в.о. голови Закарпатської обласної адміністрації: «Приємно бачити, що з року в рік цей гастрономічний захід збирає гостей, кулінарів та гурманів не тільки із Закарпаття, а й з різних куточків України та з-за кордону. Захід дає можливість познайомитися з традиціями нашого багатонаціонального краю, у якому проживають представники більш ніж 100 національностей та народностей».

Йосип Шін, голова Берегівської районної ради та голова ГО «ТУКЗ – КМКС» Берегівського району зауважив, що усі полюбляють смачні страви та хороші вина, які безперечно можна і потрібно скуштувати на фестивалі гентешів-різників.

«Підтвердженням цього є велика кількість гостей цьогорічного фестивалю. На них усіх чекали приємні сюрпризи, про що подбали різники, кухарі та справжні кулінари. Показали свою майстерність і представники народного фольклору. Приємне проведення часу гарантовано!», – додав пан Йосип.

Скуштувати смачні страви закарпатської та угорської кухонь з’їхалися туристи не тільки з України. Нам вдалося поспілкуватися з Ігорем Іллінчуком з Молдови. Чоловік розповів, що разом з друзями щороку приїздить відпочивати до села Поляна, Свалявського району: «Закарпаття чудовий край – тут прекрасна природа та люди. На цей фестиваль ми приїхали вперше, він нас дуже здивував не тільки кількістю запропонованих страв, а й великою кількістю гостей. Ми вже встигли скуштувати чимало нових для нас страв – вони неперевершені! «Кюртошкалач» (традиційна угорська випічка – авт.) ми навіть взяли з собою в дорогу. Цікаво було бачити як люди бережуть свої традицій та культуру, їхню гостинність та відкритість».

Арпад Ганус, один зі членів журі, розповів, що цьогорічний фестиваль вражає не тільки кількістю команд, але й автентичними стравами, адже деякі учасники використовували рецепти столітньої давнини: «Всі страви, запропоновані на наш розгляд, були дуже різноманітні та особливі, обирати було складно. Ми звертали увагу не тільки на смак, подачу страви, а й техніку розбору свині».

Так, «Найсмачнішу гурку» приготувала команда із Сербії під назвою «Kispiac», «Найсмачнішу палинку» презентувала угорська команда «Lakitelek», «Найсмачніший суп» приготувала львівська команда «Гарбуз» з оригінальною подачею у запеченому хлібі. «Королем гентешів» обрали команду з Угорщини – «Lakitelek», яка вже неодноразово виборювала перемогу на конкурсі.

Вікторія КОПИНЕЦЬ, “Карпатський об’єктив”

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня