karpat.in.ua

На підводних фермах експериментують з вирощенням прянощів

Ідея вирощувати базилік на підводній фермі біля узбережжя Лігурії з’явилася 2012 року в Серхіо Гамберіні.

Тепер його задум підхопили як відповідь на кліматичну кризу в процесі пошуку довгострокових рішень для ведення сільського господарства. Адже застосування традиційних методів у цій галузі вичерпало майже всі наявні ресурси.

«Якщо ми будемо продовжувати експлуатувати ліси, зелені легені Землі, та скорочувати їхню кількість, кліматичні зміни прискоряться, що призведе до підвищення рівня світового океану, – пояснює керівник компанії Ocean Reef Group Лука Гамберіні. – Наші океани – це ресурс, який слід захищати. Водночас ми можемо використовувати його як альтернативу традиційному землеробству».

На глибині 8 метрів під водою в 6 мінітеплицях, які називаються біосферами, уже успішно вирощують салат, полуницю та інші культури. Тривають експерименти з насінням тютюну й орегано. Море забезпечує ідеальну температуру.

«Ми отримуємо стійкіші рослини з більш інтенсивним смаком, – каже Лука Гамберіні. – Крім того, вони ростуть у повністю захищеному середовищі. Це як лабораторія: ніщо не загрожує рослинам».

Наразі «Сад Немо» виконує функцію підводної дослідницької лабораторії, де щороку отримують нові результати. Біосфери вже привернули увагу й дайверів як сюрреалістичні підводні об’єкти.

(Euronews)