Раціон чоловіків спричиняє на 40% більше викидів парникових газів, ніж раціон жінок
Згідно з британським дослідженням, на 40% більше шкідливих для клімату газів виділяється раціоном чоловіків, багатим на м’ясо, ніж раціоном жінок.
Як з’ясували науковці у Великій Британії, раціон харчування чоловіків викидає в атмосферу на 40% більше парникових газів, ніж жінок. Дослідження також показало, що чверть викидів, пов’язаних із харчуванням, припадає на такі «необов’язкові» продукти й напої, як кава, алкоголь, тістечка та солодощі, пише The Guardian.
На виробництво продуктів харчування припадає 30% викидів парникових газів. Попередні дослідження показали, що споживання м’яса в багатих країнах має бути скорочено, щоб упоратися з кліматичною кризою, значною мірою спричиненою метаном та вирубуванням лісів, пов’язаним із розведенням худоби.
У новому дослідженні, опублікованому в журналі Plos One, було проаналізовано викиди, пов’язані з більш ніж 3200 конкретними продуктами харчування, та вивчено раціон харчування 212 британців. Так, учені виявили, що на продукти тваринного походження припадає майже половина викидів парникових газів: 31% від м’яса і 14% від молочних продуктів. Напої спричиняють 15% викидів, а торти, печиво та кондитерські вироби – 8%.
Дослідження також показало, що традиційні дієти виробляють на 59% більше викидів, ніж вегетаріанські. Раціон чоловіків містив на 40% більше викидів насамперед через споживання більшої кількості м’яса та напоїв.
Згідно з іншим недавнім дослідженням, витрати чоловіків викликають на 16% більше викидів, ніж жінок, незважаючи на однакову кількість грошей. В основному це відбувається через вищі витрати на бензин і дизельне пальне для автомобілів. У дослідженні, опублікованому в журналі The Lancet Planetary Health, порівнюються також ціни семи стійких раціонів харчування з нинішнім типовим раціоном у 150 країнах. Фахівці дійшли висновку, що в країнах з високим рівнем доходу веганські дієти були найбільш доступними (за вартістю) і знижували витрати на харчування на 21–34%. Вегетаріанські дієти посіли друге місце, адже знижують ціну на 27–31%. Гнучка дієта з низьким вмістом м’яса та молочних продуктів знизила витрати на 14%, але піскатарські дієти на основі риби збільшили їх на 2%.
Джерело: MTI
Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.
Підписатися