Історію життя графа Яноша Естергазі презентували у Берегові

Історію життя графа Яноша Естергазі презентували у Берегові

13:33 Жовтень 2, 2024

Життя 136 5 хвилин

Magyar

На запрошення Спілки християнської інтелігенції Берегова у місто завітав історик Імре Молнар, котрий з 1980-х років досліджує життя політика непростої долі графа Яноша Естергазі. На його презентацію завітало чимало зацікавлених людей, які мали змогу глибше познайомитися з життям і бурхливою долею колишнього політичного діяча.

У вітальній промові голова Спілки християнської інтелігенції Берегова Елеонора Якоб зазначила, що Янош Естергазі як парламентський депутат неодноразово відвідував Закарпаття. Вона також подякувала дипломатичним представництвам Угорщини в Берегові та Ужгороді за підтримку для проведення цієї зустрічі.

Історик Імре Молнар у своїй презентації ознайомив з життєвим шляхом видатного графа Яноша Естергазі. Багатостраждальний і вірний своїй справі до смерті політик боровся за віру, за угорський народ. Янош Естергазі неодноразово був на Закарпатті, зокрема в Хусті, Ужгороді, Виноградові, Берегові, де його дуже тепло зустрічали. Імре Молнар відзначив можливість розповісти про життя графа у Берегові. Він зокрема нагадав, що селище Вилок суттєво постраждало від великої повені 1933 року і граф розпочав загальнонаціональний збір на допомогу у відбудові села, й у зв’язку з цим він також приїздив у наш край.

Граф Янош Естергазі народився 14 березня 1901 року в селі Вельке Залуж’є округу Нітра в тодішній Чехословаччині. Він був лідером угорської меншини в Чехословаччині, депутатом у парламенті в Празі, а потім у незалежній Словаччині в Братиславі. Він мужньо захищав права, правду, людську гідність і справедливість. Під час Другої світової війни допомагав переслідуваним євреям, полякам та нужденним людям інших націй. В результаті німецькі та угорські нацисти хотіли його ліквідувати. У 1945 році його заарештували комуністи і засудили до десяти років каторжних робіт, де він отримав серйозне захворювання легень. Про все це у документальному фільмі режисера Деже Жигмонда розповіла донька Яноша Естергазі, графиня Аліз, яка нині живе в Італії. За словами графині, незважаючи на випробування, її батько не відступився від своєї віри, й навіть у таборах ГУЛАГу та в тюрмах завжди зі смиренним серцем переносив злидні, виклики, несправедливий суд. Після десяти років примусових робіт Чехословацький суд засудив його до смертної кари, згодом вирок замінили на м’якше покарання – довічне ув’язнення. Він помер у тяжких стражданнях у 1957 році.

За словами доктора Імре Молнара, Янош Естергазі був людиною миру, яка шукала і прагнула миру у всьому і всюди. Життя і віра Яноша Естергазі в Бога є взірцем для всіх. Він пережив війну та роки вигнання і, незважаючи на всі страждання, жахи та тортури, ніколи не полишав своєї прив’язаності до Бога, свою стійкість у стражданнях.

Історик також повідомив, що розпочато беатифікацію графа, який зазнав переслідувань за віру. Він також презентував присутнім свою книгу «Життя і мучеництво Яноша Естергазі», яку подарував для Спілки християнської інтелігенції Берегова.

ve/Kárpátalja hetilap

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня