Угорський твір отримав міжнародну оперну премію

Угорський твір отримав міжнародну оперну премію

13:56 Жовтень 5, 2024

Життя 0 3 хвилини

Magyar

Valuska – 13-та й остання опера сучасного композитора, двічі лауреата Премії Кошута, який помер у березні цього року, отримала нагороду в категорії «Найкраща прем’єра» в Принцрегентському театрі Мюнхена. Вистава знову доступна на OperaVision до 2 грудня 2024 року.

Бенсе Варга, директор Угорського державного оперного театру, подякував усім, хто долучився до створення вистави, зокрема вдові композитора і лібретистці Марі Мезей та диригенту Калману Сеннаї. Режисер віддав особливу шану композитору, який помер у віці 80 років, подякувавши за його творчість і закликавши глядачів берегти пам’ять про нього.

«У 2018 році керівництво Угорського державного оперного театру доручило Петеру Етвешу написати оперу угорською мовою. Основою для свого твору композитор обрав роман «Меланхолія опору» Ласло Краснагоркаї, лауреата міжнародної Букерівської премії, опублікований у 1989 році. Лібрето опери Петер Етвеш написав у співпраці з драматургом Марі Мезей та Кінгою Кештеллі, а постановку здійснили Бенсе Варга та його колеги», – ідеться в пресрелізі OPERA.

Головну партію виконав Жолт Гая, який був удостоєний звання Камерного артиста року, інші – Адрієнн Мікш, Тунде Сабокі, Марія Фаркашреті, Андраш Габетлер та Кріштіан Цер, диригував Кальман Сеннай. Незважаючи на важку хворобу, Петер Етвеш уважно стежив за підготовкою до прем’єри, а 2 грудня 2023 року особисто відвідав її в Ейфелевій майстерні, що стало його останнім публічним виступом.

Схвалена критиками постановка, яка, починаючи з січня, була безкоштовно доступна на сайті OperaVision протягом шести місяців, тепер знову відкрита до 2 грудня 2024 року.

Джерело: index.hu

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня