У Мукачеві відкрили пам’ятну дошку видатному мешканцю міста, хірургу Миколі Віттенбергеру

У Мукачеві відкрили пам’ятну дошку видатному мешканцю міста, хірургу Миколі Віттенбергеру

13:42 Жовтень 14, 2024

Життя 451 15 хвилин

Magyar

Пам’ятну дошку Миколі Віттенбергеру, відомому головному хірургу Мукачева, винахіднику медичних приладів, відкрили до 115-ї річниці від дня його народження. Меморіал Віттенбергеру, який також відіграв значну роль в розвитку системи охорони здоров’я в краї і як депутат міської ради, встановили на стіні будівлі Мукачівської міської поліклініки. Пам’ятна дошка встановлена навпроти колишнього будинку легендарного головного лікаря.

Присутніх на відкритті 11 жовтня привітала ініціаторка встановлення пам’ятного знаку, очільниця Мукачівського міського осередку Товариства угорської культури Закарпаття, член виконавчого комітету міськради Єлизавета Корольова. «Якщо хтось і заслуговує на встановлення меморіальної дошки в Мукачеві, то це Микола Віттенбергер. Ця вулиця носить його ім’я, у будинку навпроти він жив із родиною, але досі меморіального знаку тут не було. Сьогодні, з нагоди 115-ї річниці від дня його народження, настав час зробити це, завдяки підтримці Угорщини та позитивному ставленню керівництва міста Мукачево. З ініціативи міського осередку ТУКЗ-КМКС та за підтримки районного осередку організації вдалося заповнити цю прогалину», – зазначила вона, ознайомивши присутніх із життєвим шляхом видатного закарпатського хірурга. Микола Віттенбергер, син головного поштаря Сваляви, по завершенні навчання в Мукачівській гімназії, вступив на медичний факультет Карлового університету в Празі. Він розпочав свою кар’єру молодого лікаря в Солотвині і вже тоді вирізнявся чудовою підготовкою та обдарованістю. Не випадково Олександр Фединець запросив його до себе на роботу в Мукачево. Віттенбергер навчався у великого хірурга з великою наполегливістю та завзяттям. Тоді казали, що він днями і ночами працював в операційній. Після того, як Фединець, на початку п’ятдесятих років, переїхав до Ужгорода, він став головним хірургом у Мукачеві. Він виконував майже всі види хірургічних втручань і, крім повсякденної роботи, невпинно експериментував і досліджував. Він також розробив і створив деякі інструменти, які полегшували операції. Він багато і ґрунтовно займався пульмонологією, відкривши при відділенні хірургії окреме легенево-хірургічне відділення. Однак основним напрямком його діяльності була абдомінальна хірургія, і, на думку експертів, він проводив сміливі, доволі бравурні втручання. За свою кар’єру він провів близько 30 тисяч операцій. Помер 31 серпня 1997 року у 88-річному віці, розповіла Єлизавета Корольова.

Привітала присутніх і консулка Угорщини в Ужгороді Жужанна Барачі. «Ім’я Миколи Віттенбергера свого часу з вдячністю та пошаною згадувало багато вилікуваних ним пацієнтів міста та всього Закарпаття. Своїми інноваційними методами він зробив вклад у розвиток медицини і, безперечно, гідний того, щоби пам’ятна дошка нагадувала нащадкам про нього», – наголосила дипломатка.

Директор мукачівського Християнського медичного центру Павло Орос щодо свого колишнього колеги повідомив: «Уже в студентські роки він працював у клінічній лікарні в Празі, а під час літніх канікул – у Римавській Соботі, Трнаві й у мукачівській лікарні. 14 грудня 1934 року отримав диплом і звання доктора медицини. Повернувся на батьківщину, під час війни працював на різних посадах, але його робота як хірурга почала розвиватися саме в Мукачеві. З 1945 року призначений завідувачем хірургічної клініки, деякий час очолював акушерсько-гінекологічне відділення, постійно чергував, був ургентним хірургом. У 1948 році вже отримав національну відзнаку. Він постійно навчався, розвивався і постійно оперував». З 1952 року він був головним хірургом Мукачева, постійно впроваджував нові хірургічні методи в лікарні. Брався і за найскладніші торакальні та урологічні операції, застосовував найрізноманітніші гінекологічні та акушерські процедури. Незважаючи на мізерний на той час інструментарій, був чудовим діагностом, йому завдячувало життям і здоров’ям багато краян. Він завжди експериментував і шукав нові методи. Йому вдалося сконструювати та за допомогою мукачівських майстрів виготовити інструмент для операцій на легенях. Прилад, розроблений і сконструйований ним, був настільки вдалим, що його включили до фахових підручників того часу, додав Павло Орос.

З великою шаною згадував свого колишнього вчителя і хірург-уролог Василь Бабіля. За його словами, Віттенбергер виконував складні операції різних напрямків медицини, а також запровадив чимало хірургічних нововведень. Він мав сотні учнів, які згодом стали відомими хірургами, імена яких лікар Бабіля також довго перераховував. За його спогадами, високоповажний, шанований і визнаний головний хірург ніколи не кричав, не підвищував голосу на своїх колег. А якщо й на когось сердився, то просто казав: «Так, до чорта». На жаль, останні роки життя він хворів, але його оточували колеги та любляча родина.

У Миколи Віттенбергера народилося чотири доньки, Єва пішла по його стопах, на жаль, вона вже померла, як і старша його донька – Жужанна. Дві інші його дочки, Каталін і Марія, які живуть у Будапешті, були присутні на відкритті пам’ятної дошки. Каталін Альтер, викладачка Будапештської музичної академії, розказала про свого батька як про людину, тата, голову сім’ї, адже мало хто знав його так близько, багато хто знав його лише як лікаря. За словами доньки, батько завжди цікавився людьми, хвилювався за хворобу кожного, незважаючи на те, що йому теж часто було зле. Незважаючи на сильну зайнятість, він був відмінним батьком, який приділяв увагу своїм дочкам і багато піклувався про свою сім’ю. Не був балакучим, багато читав. Водночас любив Закарпаття, природу, прогулянки на природі, регулярно займався спортом, плавав, катався на ковзанах, лижах, брав із собою доньок, а потім і п’ятьох онуків, серед яких, на його велику радість, був і хлопчик. За словами доньки, батько вчив дітей та онуків любити світ, у якому вони живуть, і не завжди бажати чогось особливого, а бути щасливими з того, що тобі дав Бог.

Після виступів пам’ятну дошку відкрили Єлизавета Корольова та керуючий справами виконавчого комітету Мукачівської міської ради Олександр Лендєл.

Заступник голови обласної організації Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС), депутат облради Ґейза Ґулачі у коментарі нашому виданню, повідомив, що пам’ятну дошку встановили з ініціативи міського осередку, а районному осередку вдалося залучити на це грант Фонду ім. Габора Бетлена. «Гранітну дошку виготовив місцевий майстер, а до встановлення долучилося багато людей, яким ще раз дякуємо».

Доньки, Каталін Альтер і Марія Луцанич, також склали фотоальбом зі старих світлин, який показали нашому кореспонденту після заходу, згадуючи давні сімейні історії. Їхня сім’я походила з Німеччини, з міста Віттенберг. Сім’я жила в історичній Угорщині з XIV століття, водночас вони дотримувалися своєї євангельської релігії. Їхнє початкове прізвище було Ладі (Lady), на надгробку діда у Сваляві зазначено Ладі фон Віттенберг, що пізніше змінили на Віттенбергер. Дідусь був поштмейстером у Сваляві, батько також народився там 11 жовтня 1909 року, у нього було шестеро братів і сестер: Бейла, Янош, Шарлотта, Ірен і Марта.

Відомий лікар любив своїх дочок, але перед народженням четвертої доньки все місто вболівало за хлопчика. Зрештою йому довелося змиритися: «Це теж дівчинка», — розповіли Каталін і Марія. «Як молодий лікар, він обрав акушерство та гінекологію, спеціалізацію склав у Празі. Олександр Фединець тоді був хірургом номер один на Закарпатті, який також навчався в Празі. Бачачи підготовку і талант нашого батька, він взяв його до себе в Мукачево. У нього не було іншого виходу, він мусів бути хірургом, бо мав до цього хист. Найбільшою допомогою для нашого батька в лікарні були дві колишні черниці: Лауренсія, яка все знала, і, за словами батька, могла б навіть оперувати, і сестра Ілларія, яка працювала головною медсестрою в Мукачеві», – розповіли доньки, гортаючи альбом з фотографіями. В альбомі є світлина диплому Миколи Віттенбергера та точні креслення розроблених ним медичних інструментів. З них найбільш відомим на сьогодні є інструмент для швидкого зшивання легенів. Щодо нього, доньки розповіли, що після війни на Закарпатті та й у всьому Радянському Союзі було багато хворих на туберкульоз, і багатьох із них можна було врятувати лише хірургічним шляхом. Однак у той час пацієнтів перед операцією присипляли ефіром, що було дуже небезпечно як для хворого, так і для лікаря. Використовувати ефір при операціях на легенях було дуже складно, якщо операція була довгою, хворий помирав, згадують Каталін і Марія. Тому їхній батько розробив пристрій, який значно скоротив тривалість операцій на легенях. Він і його друг, автомеханік із Мукачева, виготовили ще один пристрій, який використовувався під час операцій на легенях, шлунку та кишечнику, на що витратили все родинне срібло. Звістка про успішні операції на легенях швидко поширилася, батька запросили до Москви для демонстрації сконструйованого ним медичного приладу і для демонстрації, як ним оперувати. Він поїхав, прооперував там хворого. Для операцій на легенях разом із товаришем-автомеханіком лікар виготовив два однакові інструменти, й один попросили залишити там, мовляв, проведуть невідкладну операцію і незабаром відправлять інструмент. Він і залишив, але більше його не бачив. Кілька місяців потому в радянському журналі «Хірургія» з’явилася стаття, що в невеликому місті Мукачеві лікар Віттенбергер сконструював медичний прилад, який, на жаль, не був ідеальним, але професор Іванов удосконалив його. Пізніше патент продали США, інструмент увійшов до радянських підручників із хірургії. «Ця афера дуже підкосила батька. Пізніше цим він пояснював і появу в нього раку, який його друг дитинства успішно прооперував у Будапешті. На цьому фото є й радянські відзнаки, отримані ним», – показує Каталін. За її словами, батько читав фахову літературу чеською, угорською та іншими європейськими мовами, говорив російською без акценту. Через завантаженість на роботі у нього не вистачало часу на публікації та побудову наукової кар’єри. Були й заздрісники, малодушні люди, які неодноразово доносили на нього. Водночас батька в Мукачеві всі знали й поважали, він мав авторитет і в лікарні, і в місті.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня