Берегівський ліцей ім. Габора Бетлена провів посвяту випускників

Берегівський ліцей ім. Габора Бетлена провів посвяту випускників

15:14 Жовтень 28, 2024

Життя 202 10 хвилин

Magyar

25 жовтня 23 випускникам Берегівського ліцею ім. Габора Бетлена в урочистій атмосфері прикріпили зелені стрічки, які символізують надію та віру в майбутнє. Захід провели у стінах міського Будинку культури.

Під час довгого шляху доводиться кілька разів відпочити, озирнутися на пройдений шлях, набратися сил, а потім дивитися вперед і йти далі до нових цілей. «Прагнути найпрекраснішої мрії, сприймати світ серйозно, завжди вірити і сподіватися – ось чому варто жити на землі», – писав Вільям Шекспір. Шкільні роки – це довгий шлях. І в житті випускників настав той момент, коли вони можуть підбити певні підсумки – що вони накопичили досі й над чим їм ще потрібно працювати в майбутньому, щоб якнайкраще підготуватися до наступного важливого етапу, який незабаром настане. 

На початку заходу присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих на війні. Після цього на сцену вийшли випускники. Директорка ліцею Еріка Павлюк під час виступу зазначила, що урочисті події надають можливість дещо відволіктися від суєти повсякденного життя, і кожна з них додає певних барв та створює особливу атмосферу. «Нинішня подія – привід звернути увагу на вічну зміну поколінь, адже нині у фокусі – учні, котрі прийшли до нашого ліцею малими дітьми, а сьогодні перед нами вже майже дорослі молоді люди, і ми, вчителі, батьки, бачимо, як сильно вони змінилися за роки, що минули», – зазначила Еріка Павлюк. За її словами, останні роки були сповнені складних обставин, які потребують  вирішення. «Але разом, підтримуючи одне одного, нам завжди вдавалося долати важкі етапи. Коли, наприклад, навчання довелося перевести в онлайн-простір чи коли все наше життя раптом перевернулося через війну. Але сьогодні, дякувати Богу, ми можемо бути разом на цьому затишному святі, що є одним із доказів вічної істини, що «життя живе і хоче жити», – наголосила директорка. За її словами, для неї цей захід особливий через те, що певний час вона була класним керівником у цих випускників, а тепер уперше звертається до них у якості вже очільниці навчального закладу. «Як казав Габор Бетлен, іменем котрого названа наша школа: «Не завжди можливо зробити те, що необхідно, але завжди потрібно робити те, що можливо». Бажаю вам, шановні випускники, щоби ви, наповнені атмосферою сьогоднішнього свята, якнайкраще пройшли період підготовки до випуску в своїй альма-матер!» – звернулася директорка до випускників.

Церемонія посвяти випускників – найкрасивіша традиція навчального закладу, до якої тут щороку натхненно готуються напередодні випуску. Зелена стрічка, колір надії, від сьогодні для випускників символізує віру, духовну силу, цілеспрямованість. У цьому дусі класний керівник Марта Гнатик-Ришко прикріпила зелені стрічки над серцями своїх підопічних, а потім учні пришпилили їх своїм викладачам та керівництву ліцею. Відтак класний керівник нагадала присутнім, що церемонія посвяти випускників –  традиція, яку в краї започаткувала Берегівська угорськомовна гімназія. Звертаючись до своїх учнів, Марта Гнатик-Ришко зазначила: «Незважаючи на те, що ви ще не закінчили навчання, сьогодні ми зупинимося на мить, щоб озирнутися і подумати, що ще попереду на вас чекає у стінах школи. Ось ми тут, за кілька місяців до справжнього великого перелому. Вам потрібні ці кілька місяців підготовки до випускних іспитів, щоб скласти їх якомога краще. Бажаю вам, щоб період, який на вас чекає, не просто минув, а наповнився цінністю і змістом, наситив той духовний резервуар, який ви візьмете із собою. Двадцятьтроє вас зараз стоять тут, перед нами, але четверо –  повернулися додому лише на ці кілька днів. І, коли ми нарешті змогли зібратися разом отут, усі частини пазлу стали на свої місця», – зазначила Марта Гнатик-Ришко. 

Присутніх привітала і консул Угорщини в Берегові Андрея Фюлеп. Вона закликала випускників пишатися всім, чого вони досягли, і з високо піднятою головою зустрічати майбутні виклики, здобувати нові знання, досвід, дружбу, але завжди зберігати всі отримані ними в стінах школи знання. «Нехай цей день нагадає вам, що досягнення минулого та мрії про майбутнє роблять нас тими, ким ми є», – підкреслила дипломатка.

Красоту традиції посвяти випускників відзначила під час виступу також начальниця відділу освіти і культури Берегівської міської територіальної громади Едіта Бабяк. «Ми раді, що, незважаючи на труднощі, ми можемо разом гідно святкувати. Хоча, можливо, є батьки, які стежать за цією важливою подією в житті своєї дитини лише по відеозв’язку, ми всі віримо, що все якнайшвидше зміниться на краще», – зазначила вона, побажавши випускникам ніколи не відмовлятися від своїх мрій, сміливо ставити цілі та поширювати прекрасну репутацію міста. 

Привітав випускників і колишній директор навчального закладу Арпад Сабов. Він, зокрема, подякував за запрошення і зазначив, що отримав стрічку вже в 26 раз. «Зізнаюся, ця зелена стрічка для мене найбільш зворушлива. Я радий, що ви мене не забули, і мені приємно бачити, що ліцей живе, він у надійних руках, і я впевнений, що, як це було і досі, Берегівський ліцей ім. Габора Бетлена і надалі буде найкращим угорськомовним закладом освіти на Закарпатті», – підкреслив Арпад Сабов. 

Колишній випускник навчального закладу Дєзев Товт під час виступу розповів про свій досвід. «Двадцять три роки тому я стояв там, де ви знаходитеся зараз. З відстані цих років я досі чітко пам’ятаю, як наш класний керівник пришпилила мені зелену стрічку, що символізує надію. Повірте, жодне зі сказаних сьогодні слів не є кліше, і я кажу це з власного досвіду, тому що я досі пам’ятаю тодішні слова вчительки Розалії Кадар, відповідно до яких і складається моє життя», – зазначив він.

Після привітань до присутніх звернулися і  самі випускники. У своєму виступі вони поділилися своїми думками про те, про які вічні людські цінності вони пам’ятають, готуючись до дорослого життя. Думки, висловлені у віршах та піснях, були також сповіддю про родину, єдність, рідний край, знання, правду, честь, віру, любов, свободу та мир.

Нинішні випускники протягом року берегли символ спільних цінностей ліцеїстів усіх часів – естафету, стрічки на якій несуть пам’ять про випускників минулих років. У рамках церемонії вони передали цей символ єдності учням 10-х класів, які йдуть їхніми стопами.

Після цього, відповідно до традиції, педагогічний колектив привітав випускників душевною піснею. Завершальним акордом заходу став вальс випускників. 

Продовжуючи звичай минулих років, випускники закликали своїх близьких не купувати квіти, натомість долучитися до благодійного збору коштів на лікування їхньої вчительки Анетти Мельничок.

Олександра Чуга/Csuha Alexandra/Kárpátalja hetilap

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня