18 супер продуктів для довгого життя

18 супер продуктів для довгого життя

11:45 Серпень 26, 2020

Життя 5621 10 хвилин

Magyar

Видання Time цитує дослідження, яке відзначило продукти, що сприяють довгому життю.

В наступних 18-ти продуктах містяться антиоксиданти, вітаміни та мінерали, пов’язані із довголіттям.

Брокколі

Містить імуностимулюючі з’єднання, які запобігають виразкам шлунку та раку.

Це підтвердили науковці South Dakota State University, що у США, в 2019 році.

Брокколі добре смакує запеченим

Зокрема, вони виявили, що флавоноїди, які є у брокколі, в процесі свого руйнування зменшують вірогідність розвитку колоректального раку.

Лосось

Багатий на омега-3 ненасичені жирні кислоти (містяться також у тунці, макрелі та сардинах).

При регулярному вживанні зменшує ризик серцевих захворювань і запобігає запаленням.

Є свідчення, що лосось двічі на тиждень зменшує ризик інсульту, а також, що споживання цієї риби захистить від ревматоїдного артриту.

За допомогою лосося можна поповнювати вітамін D, адже він утворюється в шкірі з холестерину під дією ультрафіолету.

Вода

Гарна гідрація знижує ризик утворення тромбів. Вона також допомагає почуватися молодше, мати багато енергії.

Кількість необхідної рідини для організму залежить від активності, погоди та фізіології людини, тому не варто заливати в себе 8 склянок, які часто безапеляційно рекомендують дієтологи.

Не варто заливати в себе 8 склянок, слухайте організм

За рекомендаціями українського МОЗ, орієнтовна норма рідини в день для дорослої людини становить 4% від загальної маси тіла. У цей показник входить не лише вода, а й рідина, яку організм отримує разом з їжею.

Ягоди

Полуниці, чорниці, малина – всі вони містять антиоксиданти, які захищають від хвороб, що загрожують життю.

Всі ягоди пригнічують розмноження шкідливих бактерій та вірусів, сприяють знешкодженню токсичних речовин, запобігають утворенню каменів тощо.

Ягоди пригнічують розмноження шкідливих бактерій та вірусів

Чим корисні ягоди, як їх правильно морозити та чому варення – не найкращий вибір заготовки. Читайте тут.

Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська нагадує, що мінімум необхідно вживати 1 чашку на день, а оптимальною вважається кількість – не менше 3-х разів на день.

Часник

Він не зробить свіжим ваше дихання, але його фітохімічні властивості зупиняють формування канцерогенних сполук в організмі.

До речі, вчені дослідили, що неприємний запах спричинюють не залишки їжі в роті, а хімічні процеси в організмі людини. Вони також виявили, які продукти гарно перебивають запах часнику.

Нагадуємо, що вживання часнику не вбереже від коронавірусної хвороби. Про це навіть довелося заявити самому ВООЗу.

Оливкова олія

Її мононасичені жири пов’язані з мозком і здоровим серцем та профілактикою раку.

Крім того, дерматологи кажуть, що жінки, які вживають оливкову олію, мають менш пошкоджену шкіру та зморшки.

Оливкова олія – гарна профілактика раку

Іспанські вчені також виявили, що вона допомагає підтримувати здоровий кровообіг і очищує артерії від сміття.

Китайська листова капуста

У дослідженні Університету Вандербільта, китайці, які подолал рак, харчувалися за дієтою з високим вмістом овочів сімейства хрестоцвітних.

Вони мали менший ризик рецидиву та смерті.

Авокадо

Авокадо знижує рівень шкідливого холестерину та збільшує рівень хорошого (ліпопротеїни високої щільності).

Крім того, авокадо, серед інших продуктів, допомагає звільнитися від стресу.

Авокадо – це просто дуже смачно. Є цікавіші способи його їсти, ніж нарізавши у салат чи намазавши м’якоть на тост, попередньо розім’явши ложкою.

Помідор

Має найкращий антиоксидант лікопен, особливо у рожевих томатах.

Саме завдяки йому помідори, як свідчать дослідження, допомагають людському організмові істотно зменшувати ризик інсульту.

Звичайний помідор має до 40% денного рекомендованого мінімуму вітаміну С.

Соковиті томати можна смакувати сирими або приготувати у різноманітних комбінаціях.

Квасоля

Окрім природнього білка, бобові містять високий вміст клітковини та мають низький рівень жиру.

Квасоля на один грам має поживних речовин набагато більше, ніж будь-яка інша їжа.

Наприклад, вона містить багато кемпферолу, корисного для здоров’я судин флавоноїда, який активно досліджують через потенційні протипухлинні властивості.

Квасоля та горох – справжні суперфуди прихильників веганства – здавна були джерелом білка для українців.

Цільні зерна

У дослідженні, в якому брали участь понад 4 тис. жінок – ті, хто їли багато зернових, мали на 31% нижчий ризик захворіти на рак, навідміну від тих, хто не їв.

Крім того, вони менше мали проблем із серцем.

Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська нагадує, що денна норма хлібу складає 3-4 шматочки. Для тих, в кого є зайва вага – максимум два.

Червоне вино

Невелика кількість червоного вина на день допоможе зменшити стрес та гарно впливає на здоров’я в цілому.

Дослідження ще 1992 року виявило, що вживання вина та інших видів алкоголю може запобігти утворенню бляшок на внутрішніх стінках артерій.

Нагадаємо, що деякі нещодавні дослідження виявили, що жодна кількість алкоголю не є безпечною.

Проте інші показали, що низьке або помірне споживання алкоголю покращує стан здоров’я.

Зелень

В одному із досліджень люди, які їли чашку приготованої зелені щодня, мали вдвічі менше шансів померти у найближчі 4 роки, навідміну від тих, хто цього не робив.

Якщо ви живете в місті, а покопирсатися в землі кортить страшенно, можна посадити город просто на кухні або балконі.

Їсти варто чашку зелені щодня.

Також ви можете виростити вдома корисний мікрогрін, у ньому від 4 до 40 разів більше вітамінів, ніж у дорослій рослині.

Чай

Зелений час варто пити, аби зменшити ризик захворіти на серцево-судинні захворювання і деякі види раку. Але і чорний чай теж корисний.

Деякі дослідження рекомендують нам вживати 1-2 чашки чаю на день.

Можна пити також трав’яні чаї, наприклад, ароматний липовий чи з ромашки, імбиру, меліси, звіробою.

Кава

Кофеїновий ранок може продовжити вам життя.

Кава захищає від хвороби Альцгеймера і Паркінсона, а дослідження, проведене у 2012-ому році показало, що ті, хто п’є каву, живе довше.

Чорний шоколад

У дослідженні 1999-го року у Гарвардському університеті, в якому брали участь 8 тис. осіб ті, хто їли чорний шоколад три рази на місяць, жили на рік довше, навідміну від тих, хто цього не робив.

Є навіть дослідження, що дієта, яка включає червоне вино, пиво та шоколад, може подовжити життя.

Головне обирайте чорний, а не молочний. Оскільки какао коштує значно дорожче за цукор, хороший шоколад не може бути дешевим. А ще знайте, що шоколад має мазати пальці.

Горіхи

Горіхи – здорова закуска і перекус. Вони містять корисні для серця жири, білки, вітаміни, мінерали та клітковину.

Брак горіхів та насіння в раціоні українців та українок визнали однією зі систематичних помилок в харчуванні, згідно з дослідженням, опублікованим в журналі the Lancet у 2019 році.

Червона капуста

Яскраво пофарбовані овочі корисні для мозку та захищають від раку.

Схожа за смаком до звичайної білоголової капусти, але багатша на корисні рослинні компоненти, що пов’язані з перевагами для здоров’я. Наприклад, сильнішими кістками чи здоровішим серцем.

Ольга Ситнік, УП.Життя

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня