Закарпатські винороби відзначили День святого Мартина на Берегівщині

Закарпатські винороби відзначили День святого Мартина на Берегівщині

14:32 Листопад 16, 2021

Життя 2324 7 хвилин

Magyar

Винний Лицарський Орден святого Венцела відзначив День святого Мартина у селі Яноші на Берегівщині дегустацією традиційних страв та закарпатського вина. Окрім розваг, у рамках заходу провели і професійну дегустацію, під час якої оцінили вина з цьогорічного врожаю винограду членів організації виноробів. Відкриваючи свято, представник Винного Лицарського Ордена святого Венцела Ласло Надь наголосив, що День святого Мартина для виноробів – своєрідний вододіл, коли підводяться певні підсумки. За його словами, незважаючи на пізню весну, цьогорічний врожай винограду є одним із найкращих за обсягами та якістю. Завдяки гарній осінній погоді вдалося зібрати здоровий виноград.

«Відрадно, що триває технологічний розвиток закарпатських сімейних винарень. Завдяки сучасним пресам, ємностям для бродіння з підігрівом і охолодженням, можемо виготовляти вина, конкурентоспроможні в усьому Карпатському басейні. Сподіваємося, що представлені нині вина всім смакуватимуть. За цим стоїть багато праці та зусиль. Наші вина, виготовлені за традиційною технологією, мають велику цінність», – наголосив Ласло Надь.

Він також подякував співорганізаторам та спонсорам заходу. Зокрема, Закарпатській угорській туристичній раді, Генеральному консульству Угорщини у м. Ужгороді та особисто Генконсулу Йожефу Бачкаі, підприємцю Яношу Макуку, завдяки котрому кожен винороб – учасник заходу отримав у подарунок гравійований бокал.

Генеральний консул Угорщини у м. Ужгороді, почесний член Винного Лицарського Ордена святого Венцела Йожеф Бачкаі у вітальній промові наголосив: «Найближчими днями Угорщина завершить п’ятирічну програму з імунізації на Закарпатті, в Україні. Як і святий Мартин, ми безкорисливо, по-християнськи, незалежно від національності, допомагаємо нашим нужденним сусідам, нашим побратимам в Україні. Наступна партія з кількох тисяч вакцин, вартістю в десятки мільйонів форинтів, дозволить забезпечити захист дітей і дорослих від інфекційних захворювань на Закарпатті на кілька десятиліть».

Дипломат підкреслив: «Основним інтересом Угорщини є сильна, процвітаюча, незалежна, демократична, вільна від корупції Україна. Водночас для нас надзвичайно важливо, щоб українська влада гарантувала угорській меншині, яка проживає на її території, набуті раніше права, зокрема вільне, необмежене використання рідної мови».

Присутніх привітав і голова Закарпатської угорської туристичної ради Андраш Мештер. Він, зокрема наголосив, що закарпатські винороби сьогодні вже виготовляють вина, які є конкурентноздатними на міжнародних конкурсах.

Винороб Крістіан Шаш із села Кідьош розповів про врожаї останніх шести років. Він підкреслив, що цього року навесні була дуже прохолодна і дощова погода, вегетація почалася пізно. Разом з тим, цьогорічний урожай вийшов на диво гарний. Варто було залишити виноград на лозі й збирати пізно.

Цього року, якщо винороб був терплячим, він зміг виготовити пізні вина особливої ​​якості, що стало можливим завдяки сприятливій погоді. Через це більшість найкращих вин цього року ще бродять, і на День Мартина ми можемо скуштувати лише ранні вина.

Ведучим свята був актор Берегівського угорського театру Аттіла Ференці, котрий розважав гостей цікавими розповідями й віршами про вино. Музичний супровід забезпечив ансамбль Ласло Галаса. З народними танцями і піснями виступили також вихованці Будинку культури села Геча.

До вина кухарі ресторану подавали на закуску домашні холодні страви, гусячий паштет із тостами, свіжоспеченим домашнім хлібом, гусячий жир, а також гусячий холодець і фаршировані гусячі шийки. В якості основної страви – гусячий бульйон, смажену гусячу грудку з фіолетовою капустою в білому вині, смажену гусячу ніжку і гусячий гуляш. Гості також могли скуштувати цілого смаженого гусака з розмарином, фаршированим яблуками, прикрашений тушкованими овочами. На десерт подали шоколадний торт у формі гусака.

На кожному столі були представлені найкращі вина минулого року – Фурмінт, Каберне Совіньйон, Мерло – закарпатських виноробів.

Але найбільший інтерес супроводжував цьогорічні ранні вина членів Винного Лицарського Ордена святого Венцела.

Експертне журі дегустувало та оцінювало шістнадцять вин, які цього року були представлені на конкурсі. Найкращим визнали вино із символічною назвою «Святий Мартин» сезону 2021 року винниці Варга із села Бене. Переможець, винороб Іштван Варга розповів, що це вино було виготовлене з того винограду, яке зібрали першим, саме тому воно встигло визріти до Дня Мартина й отримало відповідну назву. Щодо технології виготовлення винороб розповів, що після збору виноград одразу вичавили та помістили у ємності з підігрівом і охолодженням, де бродіння контролювалося, завдяки чому аромати та смаки дуже добре збереглися у вині.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня