Закарпатський угорський інститут розпочав навчання за новими спеціальностями

Закарпатський угорський інститут розпочав навчання за новими спеціальностями

14:20 Жовтень 7, 2022

Життя 2669 5 хвилин

Magyar

Популярність Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ серед молоді залишається сталою. Цього навчального року виш матиме ще більшу кількість студентів та нові спеціальності. Про початок семестру ми розпитали в ректора інституту Іштвана Черничка.

– Незважаючи на війну, навчальний рік розпочався без проблем. Це свідчить про те, що угорський інститут на Закарпатті й надалі потрібен.

– З початком нового навчального року ми сподівалися, що буде багато нових студентів. Водночас непокоїлися, чи продовжать у вересні навчання старшокурсники. Де вони? Чи залишилися вдома? Зараз уже можу сміливо заявити, що більшість студентів, які вступили до нашого закладу минулого року чи раніше, або повернулися додому, або взагалі не виїжджали. Вони розпочали навчальний рік, як зазвичай. На нашу думку, це свідчить про те, що закарпатські угорці вірять, що рано чи пізно буде мир і ми зможемо продовжувати нормальне життя.

– Як відбулася вступна кампанія?

– Вона стала для нас своєрідним випробуванням. Ми не були впевнені, що матимемо абітурієнтів. Не знали, чи хоче молодь навчатися далі, чи взагалі бачить у цьому майбутнє. Водночас слід наголосити, що реальність перевершила наші очікування, зокрема кількість абітурієнтів значно зросла майже на всі спеціальності. Цього навчального року ми традиційно оголосили вступ на бакалаврат і магістратуру. На бакалаврат подали заяви 1086 абітурієнтів, з них 478 стали студентами. На магістратуру було 376 заяв, вступили й розпочали навчання 117 чоловік. Ми прийняли студентів також у рамках додаткового набору. Тож загалом заяви до вишу подали близько 1500 бажаючих, на першому курсі бакалаврату та магістратури буде майже 600 чоловік. Навчальний рік 2022/2023 у виші розпочався загалом для 1351 студента на денній та заочній формах навчання.

– У зв’язку з чим, на вашу думку, кількість бажаючих вступити до інституту зросла майже на пів тисячі порівняно з минулим роком?

– Вочевидь, це пояснюється соціально-політичною та економічною ситуацією в країні, а також війною. З іншого боку, цьогоріч ми оголосили прийом на більшу кількість спеціальностей, ніж раніше. Маємо три нові спеціальності на бакалавраті та ще три на магістратурі. Минулого року отримали на них відповідні ліцензії. Нові спеціальності зацікавили абітурієнтів.

– Про які саме нові спеціальності йдеться?

– На бакалавраті це філолог німецької мови та літератури, вчитель німецької, а також банківська справа та страхування й інформатика. А на магістратурі – вчитель географії, облік і аудит та управління закладом освіти. Поява останньої спеціальності пояснюється тим, що Закон про освіту 2017 року вимагає наявності керівників із такою кваліфікацією.

– Наскільки воєнний стан та еміграція вплинули на роботу інституту? Чи не виїхали за кордон викладачі?

– Після закінчення минулого навчального року та перед початком нового ми провели «перепис», щоб з’ясувати, хто де перебуває. Виявилося, що лише двоє викладачів не почнуть роботу з 1 вересня у зв’язку з виходом на пенсію. Тих, хто не хоче продовжувати працювати з якихось причин, наприклад з огляду на війну, немає. Водночас є кілька викладачів, які через стан здоров’я проводять навчання онлайн. Усі решта залишаються вдома і працюють.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
baner 1 baner 2
Новини дня