У селі Великі Береги різали свиней з благодійною метою

У селі Великі Береги різали свиней з благодійною метою

18:39 Лютий 10, 2024

Життя 3401 4 хвилини

Magyar

Вчора, 9 лютого, в етнографічному музеї в селі Великі Береги, що на Берегівщині, відбулося різання свиней  (угорською – «діснотор») з благодійною метою. Учасники продемонстрували давні угорські національні традиції, пов’язані із ритуалом різання свиней та приготуванням м’ясних страв. 

Організатори – Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ та громадська організація Pro Cultura Subcarpathica. 

За традицією, готуватися до «діснотор» почали ще напередодні. Підготували миски, підточили ножі та почистили часник, цибулю. Напекли фанки, тепертош погачі (шкваркові булочки), щоб пригостити присутніх. 

Ранок розпочався традиційним частуванням гостей гарячим вином і домашньою сливовицею. Після того гентеш (саме так називають угорською різника свині) та його помічники розпочали свою роботу. Спочатку обпалили тушу соломою, а потім стали її розбирати. Тим часом на кухні жінки готували сніданок зі свіжої свинини.

Протягом дня бажаючі мали нагоду ознайомитися з процесом традиційного берегинського забою свиней. Готувалась домашня ковбаса, гурка, кров’янка, домашній шойт «Гомбоц» (салтісон), шкварки. Сало, шинку та ребра засолили – так підготували до майбутнього копчення. Зацікавлені присутні побачили процес приготування різних страв, якими мали можливість і посмакувати. Родзинкою стала вечеря, на якій подавали смажені гурки та ковбаски.

Музика є невід’ємною частиною гарного настрою, який створили чудові музиканти Kokas Banda,  виконавши веселі пісні.

Головний організатор заходу Адель Гал розповіла: «Організовуючи цей захід, ми прагнули не тільки показати, яку їжу готують у Великих Берегах та довколишніх селах. Ми також поставили собі за мету відродити всі звичаї, пов’язані із зимовим заколом свиней. У пам’яті старших ще живе, що в ці хати ввечері ходили люди в масках. Звичайно, всі вони були місцеві, сусіди, молодь села. Гостей пригощали гуркою, кров’янкою, шкварками, копченим та вареним салом зі спеціями. М’ясні смаколики запивали вином та палинкою. Ось так весела сімейна подія стала чудовою святковою подією, яку ми хотіли відродити на сьогоднішньому заході».

Президентка ЗУІ Ілдика Орос повідомила, що захід організували з благодійною метою. Зібрані пожертви будуть спрямовані на підтримку родин, чиї родичі служать або загинули  на фронті.

Наталія ВАРОДІ, “Карпатський об’єктив”

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня