Дослідження показало, як тривалий вплив радіації змінив птахів у Чорнобилі

Дослідження показало, як тривалий вплив радіації змінив птахів у Чорнобилі

11:32 Липень 7, 2024

Життя 563 4 хвилини

Magyar

Очевидно, що нелегко жити у Чорнобильській зоні відчуження, й без наслідків для організму й потомства це не обійдеться. Нові дослідження вивчили птахів, які мешкають у Чорнобилі, і виявили зв’язок між рівнями радіації та мікробіомом їх кишечника.

Чорнобильська зона відчуження, хоч і пов’язана з великою трагедією 1986 року, але давно приваблює дослідників з усього світу, адже таких місць на планеті, де можна вивчити тривалий вплив радіації, більше практично немає. Кілька захоплюючих досліджень вивчали дику природу Чорнобиля, але мало хто аналізував, як радіологічне забруднення впливає на розвиток птахів. Фінський дослідник, доктор наук з Університету Ювяскюля Самелі Піірто зазначив:

Наслідки радіологічного забруднення дикої природи все ще невідомі, особливо про ризики для дикої природи в ранньому віці. Радіологічне забруднення створює додатковий стресовий фактор, з яким організми повинні впоратися, що призводить до безлічі наслідків, які ще не повністю вивчені. Вивчення його наслідків має вирішальне значення, якщо людство хоче прагнути до ще більш ядерного майбутнього.

У новому дослідженні Піірто та його команда досліджували, як опромінене середовище впливало на два звичайних європейських види співочих птахів: велику синицю (Parus major) і мухоловку строкату (Ficedula hypoleuca). Кілька ящиків для птахів розмістили у двох різних регіонах, одному з високим радіологічним забрудненням, а в іншому з відносно низьким рівнем забруднення. Цих птахів порівнювали за допомогою низки тестів.

Хоча на сильно забруднених територіях було зайнято менше гнізд, значних відмінностей в екології розмноження чи здоров’ї пташенят не було. Не менш дивно, що птахи на забруднених територіях мали більшу різноманітність комах у своєму раціоні.

Однак деякі ключові відмінності були помічені. Зразки ДНК пташиного калу показали склад мікробіома їхнього кишечника – ключового фактора, що визначає здоров’я, і дали додаткову інформацію про те, як радіація може впливати на птахів. Цікаво, що рівень радіації навколишнього середовища не вплинув на різноманітність бактерій, присутніх у кишковому мікробіомі, але вплинув на пропорції різних типів бактерій у ньому.

Піірто зазначає: “Ці результати створюють цікаву основу для розуміння екології птахів у радіаційно забруднених районах. Вони дають нам цінну нову інформацію про вплив радіації на молодих птахів – галузь дослідження, яка досі була неясною.”

Відмінності можуть здатися незначними, але інші дослідження показали, що радіація впливає на птахів Чорнобиля набагато глибше. Проведений у 2011 році аналіз 550 птахів 48 видів, що живуть поблизу Чорнобиля, показав, що вони мали менші голови та мозок через низький рівень радіації, що перешкоджав їх розвитку. Вони навіть припускали, чи впливає це на їхні когнітивні здібності.

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня