В Україні буде рекордна кількість аспірантів

В Україні буде рекордна кількість аспірантів

19:42 Серпень 2, 2024

Життя 689 3 хвилини

Magyar

З початку війни на навчання в аспірантурі в Україні вступило значно більше людей, більшість із них — чоловіки старше 30 років. Це викликало в міносвіти питання, які мотиви стоять за цим, тому змінили правила прийому.

Згідно зі статистикою, починаючи з 2022 року кількість аспірантів, яка до того часу становила в середньому 7-8 тисяч на рік, раптово помітно зросла. До дого кількість вступників чоловічої статі призовного віку не перевищувала 33 відсотків. Але вже у перший рік війни було зареєстровано понад 15 тисяч вступників, з них половина — чоловіки старше 30 років.

Цьогоріч на вступні іспити подали документи понад 246 тисяч абітурієнтів, 79 відсотків із яких — чоловіки.

На аспірантуру планує вступити 91 561 особа. Міністерство освіти назвало це «рекордом усіх часів». Більшість використовує аспірантуру, щоб уникнути військової служби. У відповідь на це міністерство освіти цього року ввело правило, що за власний кошт можна вступати лише на вечірнє чи заочне навчання, що не дає права на звільнення від військової служби.

Натомість, щоби не позбавляти бажання та можливості вступу «справжніх», вмотивованих абітурієнтів, суттєво збільшили кількість місць з державними стипендіями — з 3200 до 7000. Абітурієнт зобовязаний скласти стандартизований вступний іспит, ліміт балів якого також був підвищений. Це гарантує, що місце отримають найбільш мотивовані й талановиті абітурієнти. Згідно з новими правилами, відстрочку від військової служби можуть отримати лише ті студенти аспірантури, котрі навчаються на стаціонарі за державний кошт.

vg.hu

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня