«Минуле і сьогодення народного вбрання» – виставка народних костюмів в Ужгороді

«Минуле і сьогодення народного вбрання» – виставка народних костюмів в Ужгороді

13:53 Вересень 18, 2024

Життя 292 4 хвилини

Magyar

У стінах Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Тиводара Легоцького відбулося відкриття виставки «Минуле та сьогодення народного вбрання». В експозиції представили традиційні закарпатські угорські народні костюми, а також його сучасні варіанти, які вже поєднані з тенденціями сучасної моди.

Виставку організували спільно з Генеральним консульством Угорщини в Ужгороді та Закарпатською філією «Мережі будинків народних традицій». Тут представили екзаменаційні роботи курсу з пошиття народного одягу, організованою Мережею будинків народних традицій у 2021 році. Колекцію з того часу презентували на кількох локаціях на Закарпатті, а також у Києві.

Керівниця Закарпатської філії «Мережі будинків народних традицій» Катерина Пал, зокрема, зазначила: «Ми не очікували такого великого успіху, що зможемо показати роботи у вигляді такої виставки. Оскільки ми організовуємо різні тренінги, то мали на меті охопити не лише народні танці та народну музику, але й автентичний вигляд. Тож ми розпочали курс навчання для 12 майстринь, це їхні екзаменаційні роботи. Костюми спричинили значний інтерес, тож ми організували вже кілька виставок. Зокрема, у Берегові, в Києві, а тепер і в Ужгороді. Ми дуже раді, що нас всюди приймають із великим зацікавленням».

Директорка Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Тиводара Легоцького Ольга Шумовська, у свою чергу, наголосила: «Це вже друга виставка, організована спільно з Генеральним консульством Угорщини в Ужгороді. Роботи були представлені і в Києві, ми пишаємося тим, що теж можемо їх показати. Це унікальна, автентична виставка народного вбрання, якої ще не було в нашому музеї. Таких гарних своєрідних народних костюмів у нашій колекції немає, тому хотілося б познайомитися із майстринями та співпрацювати з ними, щоб збагатити експозицію народного вбрання нашого музею».

Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаї зазначив, що відвідувачі виставки стануть частиною особливої ​​події. «Ми представили цю експозицію народного вбрання у незвичайний спосіб, адже поєднали її з угорською народною музикою і танцями», – зауважив дипломат. За його словами, вибрані для представлення тут моделі минулого та сучасні образи демонструють переосмислення старих мотивів, а також застосування їх у сучасності.

Відтак про народні костюми детально розповіла майстриня Єлизавета Тайті.

Атмосферу заходу підкреслили виступи закарпатських фольклорних музикантів та танцюристів. Виставка в Ужгородському замку триватиме протягом місяця.

(ev/Kárpátalja hetilap)

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня