У Центрі професійної підготовки імені Еде Егана стартував навчальний рік

У Центрі професійної підготовки імені Еде Егана стартував навчальний рік

09:36 Жовтень 4, 2024

Життя 205 5 хвилин

Magyar

Другого жовтня в Берегівському греко-католицькому центрі імені Елемера Ортутая відбулася урочиста церемонія відкриття навчального року в Центрах професійної підготовки імені Еде Егана. Вони створені на Закарпатті за підтримки уряду Угорщини. Центри діють як філії Закарпатського угорського інституту ім.Ференца Ракоці ІІ – у Берегові, Великій Доброні та Пийтерфолві.

Церемонія розпочалася із внесення історичних прапорів Закарпаття. Присутніх привітав директор греко-католицького Центру Іштван Мароші.

Затим відбулося екуменічне богослужіння, яке очолив парох Іштван Мароші, а проповідували реформатський пастор Юдіта Семере та римо-католицький парох Жолт Йонаш Бан.

Вітаючи студентів, директор Центру професійної підготовки ім.Е.Егана Золтан Чирпак наголосив, що навчальний заклад був створений шість років тому за підтримки уряду Угорщини з метою надати сучасні європейські знання якомога більшій кількості молодих людей, а також можливість опанувати професію, затребувану на ринку праці. За його словами, студенти цього навчального закладу можуть здобути такі професії як перукар, кухар, автомеханік, кравець, пекар, електромеханік, кондитер, медична сестра, сільськогосподарський механік тощо. Закарпатський Центр професійної підготовки має партнерські заклади в Угорщині. «Для нас дуже приємно, що у 2024-2025 навчальному році розпочне та продовжить навчання 331 студент, з них 194 першокурсники.

З отриманими дипломами та знаннями випускники зможуть працювати в будь-якій країні Європейського Союзу», – підкреслив директор.

«Я відчуваю щастя і радість, тому що те, що сьогодні тут відбувається, це диво. І це не просто початок нового навчального року, а свято наполегливості, єдності», – сказав голова Комітету національної єдності парламенту Угорщини Карол Панцель.

Канцлер Центру професійної підготовки м.Матесалка (Угорщина) Янош Рошташ у свою чергу акцентував: «Незважаючи на складні обставини, приємно бачити, що рівень вступу до наших професійно-технічних навчальних закладів є стабільним. Це важливий відгук того факту, що наша співпраця може перевершити навіть наші найсміливіші мрії». Він додав, що спільно із Закарпатським угорським інститутом протягом минулих років здобуло професію та отримало відповідні дипломи близько 400 випускників.

Директор Георгіконського греко-католицького сільськогосподарського технікуму та коледжу в місті Шаторальяуйгей Золтан Папп додав: «Сьогодні ми прийшли просити благословення на новий навчальний рік, а особливо для тих студентів та викладачів, які вперше починають навчальний рік у наших закладах».

Ректор Закарпатського угорського інституту ім.Ференца Ракоці ІІ Іштван Черничко, вітаючи студентів, наголосив: той, хто нині опановує професію, закладає основу для власного майбутнього. За словами очільника, дуже важливо знайти своє покликання, яке дозволить знайти й своє місце в житті.

Після присяги першокурсників Янош Рошташ, Ільдіко Орос, Іштван Черничко, Золтан Папп та Золтан Чирпак рукостисканням офіційно посвятили першокурсників у студенти.

«Життя не завжди складається так, як ми плануємо. Ми хочемо контролювати ситуацію, керувати своєю долею. Коли щось не вдається, ми скаржимося, жаліємося, замість того, щоб шукати вихід. Питання в тому, яке рішення приймаємо. Усі ваші мрії можуть здійснитися, якщо будете достатньо сміливими, щоб слідувати за ними», – підкреслила президентка ЗУІ Ільдіко Орос.

На завершення церемонії представники історичних церков попросили Божого благословення на новий навчальний рік.

Наталія ВАРОДІ, „Карпатський Об’єктив

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня