Литовська армія використовуватиме безпілотники для полювання на контрабандні кулі

Литовська армія використовуватиме безпілотники для полювання на контрабандні кулі

12:29 Жовтень 9, 2024

Життя 0 3 хвилини

Magyar

Використання метеорологічних аеростатів для контрабанди сигарет із Білорусі не є новим явищем. Однак із початком війни в Україні повітряний простір Литви все частіше порушується, і Міністерство оборони побоюється, що Мінськ може використовувати їх у військових цілях.

Литва планує використовувати безпілотники для боротьби з повітряними кулями, що перевозять контрабанду з Білорусі, кількість яких за останні місяці зросла в рази, заявив у понеділок міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас.

Протягом двох днів минулого тижня на військових базах у країнах Балтії приземлялися метеорологічні кулі, до яких були прикріплені невеликі коробки з контрабандними сигаретами, загорнуті в поліетиленову плівку. Подібний інцидент у Вільнюському аеропорту наприкінці вересня викликав громадську дискусію в Литві. Вони прибули з Білорусі.

За словами очільника міністерства, литовська армія використовуватиме безпілотники для виявлення контрабанди і, за необхідності, примусить кулі опуститися на землю.

З військової точки зору вони поки що вважаються нешкідливими, і хоча прикордонники могли б примусити їх приземлитися в будь-який момент, влада поки що не має для цього ані необхідного обладнання, ані повноважень. З цієї причини наразі тривають дебати щодо внесення відповідних змін до законодавства.

Крім того, деякі політики вважають, що історія щодо контрабандистів з повітряних куль висвітлює прогалини в протиповітряній обороні країни, і впровадження флоту безпілотників стало б важливим кроком у розширенні оборонних можливостей Литви.

Використання метеорологічних аеростатів для контрабанди сигарет із Білорусі не є новим явищем, хоча посилення контролю на сухопутному кордоні призвело до значного збільшення кількості таких інцидентів.

Лише минулого місяця литовська прикордонна поліція повідомила, що близько 250 таких аеростатів незаконно проникли в повітряний простір Литви. Минулого року було зафіксовано лише три таких випадки, а позаминулого – жодного.

Джерело:  (hirado.hu)

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня