Інтерактивна гусарсько-кавалерійська презентація відбулася на Берегівщині

Інтерактивна гусарсько-кавалерійська презентація відбулася на Берегівщині

10:14 Жовтень 27, 2024

Життя 188 3 хвилини

24 жовтня на території культурного центру ім. Жиґмонда Перені, що на околиці Берегова, для відвідувачів підготували шоу гусарських коней та представили народні ремесла. Бажаючі мали можливість поїздити верхи. Інтерактивну програму реалізувала громадська організація Pro Cultura Subcarpathica (PCS).

Мабуть, немає іншої такої всесвітньо відомої угорської зброї, як гусарія, яка народилася в Угорщині, але пізніше в багатьох інших європейських країнах, і навіть за океаном, у Сполучених Штатах, була створена блискавична легка кавалерія за угорським зразком.

У 2023 році громадська організація приєдналася до Програми кінного спорту Карпатського басейну з метою продовжувати плекати кінну культуру Закарпаття та передавати любов до збереження традицій молодому поколінню. В результаті успішної заявки організація виготовила костюм гусара та відповідне спорядження для верхової їзди. Після цього запустили серію презентацій, присвячену гусарам та їхнім життєвим характеристикам.

Інтерактивну презентацію провели два члени-засновники Берегівської історико-культурної асоціації Nomád – Барбара Симеонов Ваш і Герґо Ваш. За участю своїх коней вони познайомили з унікальними характеристиками гусар, представили одяг, бойові манери, спорядження коней та характерні риси епохи.

Учні ліцеїв Великих Берегів і Бадалово та школи угорського народного мистецтва „Туліпан Танода” взяли участь у перших заняттях серії програм.

Після цікавої презентації діти могли покататися на конях, а на майстер-класах валяти та виготовляти декорації з лаванди.

Тим часом у підвалі садиби на кухні можна було приготувати та скуштувати традиційну вертушку (csőröge).

«У сучасному світі дуже важливо вивести дітей із зони комфорту та наблизити до них наше минуле та наші традиції. Ми можемо зробити це найтривалішим способом, показавши їм це в оригінальному середовищі. З інтерактивними заходами відтворюємо таке середовище, де вони зможуть відчути та спробувати це», – сказала Крістіна Молнар, координатор PCS.

Серія інтерактивних програм включає п’ять заходів, які організація реалізовує завдяки підтримці уряду Угорщини.

Наталія ВАРОДІ, фото автора

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня