Перший експеримент у Польщі. OFF Radio Krakоw замінило журналістів на ШІ-«ведучих»

Перший експеримент у Польщі. OFF Radio Krakоw замінило журналістів на ШІ-«ведучих»

18:20 Жовтень 28, 2024

Життя 2 5 хвилин

Magyar

Польська радіостанція OFF Radio Krakоw звільнила своїх журналістів і перезапустилася цього тижня з “ведучими”, згенерованими штучним інтелектом. Це викликало неоднозначну реакцію громадськості.

Про це пише CNN.

Через кілька тижнів після звільнення журналістів OFF Radio Krakow заявило, що наразі проводить “перший експеримент у Польщі, в якому журналісти … є віртуальними персонажами, створеними за допомогою штучного інтелекту”.

Три її аватари призначені для того, щоб охопити молодшу аудиторію, розповідаючи про культуру, мистецтво та соціальні проблеми, включно з проблемами ЛГБТК+ людей, повідомило керівництво станції.

“Штучний інтелект — це більше можливість чи загроза для ЗМІ, радіо та журналістики? Ми шукатимемо відповіді на це запитання”, – заявив керівник станції Марсін Пуліт.

Зазначається, що ситуація привернула загальнонаціональну увагу після того, як журналіст і кінокритик Матеуш Демскі, який донедавна вів шоу на станції, опублікував відкритий лист у вівторок, 22 жовтня, протестуючи проти “заміни співробітників штучним інтелектом”.

“Це небезпечний прецедент для усіх”, — написав він.

Журналіст заявив, що це може відкрити шлях “у світ, у якому досвідчені працівники, пов’язані з медіа-сектором роками, і люди, зайняті в творчих галузях, будуть замінені машинами”.

Більше 15 000 людей підписали петицію до ранку середи, розповів Демскі Associated Press. Він сказав, що йому також дзвонили сотні людей, багато з них — молоді люди, які не хочуть бути об’єктом такого експерименту.

Демскі працював на OFF Radio Krakow з лютого 2022 року до серпня. Тоді він опинився серед близько десятка журналістів, яких звільнили. Він сказав, що це було “особливо шокуючим”, оскільки мовник є державною станцією, яка підтримується платниками податків.

Водночас керівник станції Пуліт наполягає на тому, що жодного журналіста не звільнили через штучний інтелект. Він назвав причиною звільення те, що їхні рейтинги “були близькі до нуля”.

Міністр із питань цифрових технологій і віце-прем’єр-міністр Кшиштоф Гавковський заявив у вівторок, що прочитав звернення Демського і що потрібне законодавство для регулювання ШІ.

“Хоча я прихильник розвитку штучного інтелекту, я вважаю, що певні кордони перетинаються все більше і більше, — написав він у соцмережі X. — Широке використання штучного інтелекту повинно здійснюватися для людей, а не проти них”.

Як пише Gazeta Krakowska, нові ведучі, згенеровані штучним інтелектом, це:

  • 20-річна Емілія “Емі” Новак — студентка факультету журналістики, експерт з поп-культури, пристрасно стежить за останніми тенденціями у світі кіно, музики та моди,
  • 22-річний Якуб “Куба” Зелінскі — вивчає акустичну інженерію в AGH, фахівець із технологій та музики, ентузіаст, шукає останні новини у сфері звуковидобування та нових технологічних рішень,
  • 23-річний Алекс — соціально заангажований, пристрасно порушує теми, пов’язані з ідентичністю, квір-культурою та впливом медіа про суспільство, вивчає психологію.

Як повідомляє Radio Kraków, “для початку кожен із них вестиме двогодинну програму щодня з понеділка по п’ятницю, а раз на тиждень – авторську музичну програму та ексклюзивне інтерв’ю з видатними діячами польської та світової культури, політиками та активістами”.

У той же час повідомляється, що цей експеримент буде розвиватися і “збагачуватися подальшими елементами”.

Так, у вівторок станція транслювала “інтерв’ю”, яке вів створений штучним інтелектом ведучий. З ним спілкувався “голос” Віслави Шимборської — польської поетеси та лауреатки Нобелівської премії з літератури, яка померла в 2012 році.

Міхал Русінек, президент Фундації Віслави Шимборської, яка опікується спадщиною поетеси, сказав мовнику TVN, що він погодився на використання імені Шимборської в ефірі. Він сказав, що поетка мала почуття гумору і їй це сподобалося би.

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня