На Берегівщині почався черговий етап курсів із пошиття народного вбрання

На Берегівщині почався черговий етап курсів із пошиття народного вбрання

13:01 Жовтень 15, 2024

Життя 189 4 хвилини

Magyar

Громадська організація «Мережа будинків народних традицій – Закарпаття» протягом 11-13 жовтня у селищі Пийтерфолво втретє організувала курси з пошиття традиційного народного вбрання. Учасниці цього разу займалися суто чоловічим одягом, зокрема, виготовленням завужених штанів. Мета курсу – навчити техніці виготовлення традиційного чоловічого народного одягу та зберегти майстерність.

Під час триденного інтенсивного тренінгу учасниці вивчали особливості виготовлення типових чоловічих брюк для чобіт. Інструктори детально продемонстрували, як правильно кроїти та шити цей особливий предмет одягу, який займає чільне місце в традиційному угорському чоловічому одязі. Велику увагу також приділили використанню автентичних матеріалів та декору, щоб кінцевий результат максимально відображав характерні риси оригінальних костюмів.

«Дослідивши потреби, ми вирішили, що цього разу займатимемося пошиттям чоловічого одягу, адже вишукано та красиво оформити можна і чоловічий наряд. Під час навчання теоретичну та практичну частину ми побудували навколо виготовлення штанів. Учасниці також привезли частини народного вбрання, знайдені на Закарпатті, а ще й старі фотографії, що також було цікаво і для нас. Ми прагнемо навчити людей виготовленню чоловічих штанів для чобіт, що є непростим завданням. Це вимагає доволі великої майстерності, адже викрійка та пошиття – також технічно непрості речі», – каже Єлизавета Тайті, викладачка курсів.

Курс, що проводився втретє, викликав неабиякий інтерес, адже учасниці отримали не лише практичні знання, а й глибше познайомилися з історичним та культурним значенням традиційного чоловічого одягу.

«Під час курсу майстрині виготовляли чоловічі штани, але під час теоретичних занять вивчали й інші елементи чоловічого костюма. Учасниці прибули з різних куточків Закарпаття на триденний тренінг», – повідомила представниця закарпатської філії Мережі будинків народних традицій.

Заняття проводили майстрині Єлизавета Тайті, Валерія Борбаш та Тюнде Донко. Під час триденного інтенсиву, окрім практичних занять, швачки прослухали кілька лекцій на різні теми, пов’язані з чоловічим одягом.

Громадська організація «Мережа будинків народних традицій – Закарпаття» віддана справі збереження місцевих традицій і планує проводити подібні курси і в майбутньому, щоби якомога більше людей долучилося до навчання пошиттю народного вбрання, до пошуку оригінальних закарпатських костюмів та виготовлення нових.

Еніке Вараді/Váradi Enikő/Kárpátalja hetilap

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня