Берегівчани вшанували пам’ять героїв Угорської революції 1956 року

Берегівчани вшанували пам’ять героїв Угорської революції 1956 року

13:35 Жовтень 24, 2024

Життя 0 4 хвилини

Magyar

23 жовтня громадська організація Pro Cultura Subcarpathica (PCS) разом із Закарпатським угорським інститутом ім. Ференца Ракоці II та Консульством Угорщини в м. Берегово вшанували пам’ять героїв угорської революції 1956 року в рамках церемонії покладання вінків перед пам’ятником, встановленим на площі залізничного вокзалу Берегова.

Повстання розпочалося мирною маніфестацією будапештських студентів та демократично налаштованої інтелігенції, до яких тодішня влада застосувала зброю, і вона переросла у силовий опір.

Молодь зі своїми прихильниками захопила декілька стратегічно важливих об’єктів, на її вимогу прем’єр-міністром країни призначили реформатора Імре Надя, який висловився за вихід Угорщини з Варшавського договору.

Комуністичний режим радянського союзу не стерпів такого вільномислення і ввів у країну свої війська нібито “для наведення порядку”. Після домовленостей із повстанцями стрільбу до 1 листопада припинили, але вже 4-го російські танки знову були в Будапешті та за сприяння служби держбезпеки жорстоко придушили повстання. Тисячі учасників загинули або отримали поранення, були піддані репресіям.

Ректор ЗУІ Степан Черничко у своєму виступі сказав: «1956 рік. 23 жовтня прості люди вирішили, що з них досить тиранії. Сьогодні ми згадуємо їх, адже той, хто наважується, може досягти результату. Ми також можемо зберегти нашу спільноту, наше сьогодення та наше майбутнє. Зараз вшановуємо пам’ять тих сміливих, які мали сили повстати за волю, за свободу».

Від імені Консульства Угорщини в Берегові з промовою виступив консул Іштван Буцко: «Саме тоді угорська нація показала свій справжній характер, мужність і любов до свободи. Незважаючи на те, що багато разів ми були змушені ставати на коліна, ми знову стали на ноги і ніколи не втрачали віри».

Історичні події того часу згадала доцент кафедри історії та суспільних дисциплін ЗУІ Наталія Вароді.

Парох римо-католицької парафії Берегова Янош Молнар попросив Божого благословення на життя присутніх та помолився за упокій душ загиблих у жовтні-листопаді 1956 року угорців та їх помічників.

На завершення учасники заходу поклали вінки до меморіального пам’ятника. Подібне вшанування героїв повстання 1956 року відбулося в Мукачеві, Ужгороді та в інших містах Закарпаття.

Наталія ВАРОДІ, фото автора „Карпатський об’єктив”

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня