На Берегівщині готуються до фестивалю різників

На Берегівщині готуються до фестивалю різників

15:01 Січень 20, 2020

Життя 4196 5 хвилин

Magyar

Цієї суботи, 25 січня, у селі Геча на Берегівщині відбудеться міжнародний фестиваль різників. Організатори – Товариство угорської культури Закарпаття, Товариство з охорони національних традицій та розвитку села Геча, а також Гечанська сільська рада.

Про фестиваль, котрий уже став традиційним, тижневику «Kárpátalja» розповів голова села Андраш Мештер.

– Як готуєтеся до цьогорічного фестивалю різників?

– Основна мета кулінарного фестивалю майстерності команд різників та кухарів – представити закарпатські традиції обробки свинини. У заході візьмуть участь українські та угорські команди, а також гості з-за кордону, зокрема Угорщини. Попередньо відомо про участь у фестивалі команд із Сербії, Словаччини, Трансильванії. Команди повинні будуть представити традиційні для їхніх сіл технології приготування страв зі свіжини. Так, гостям запропонують скуштувати сало, ковбаси, гурку, сальтисон. Крім того, готуватимуть на відкритому вогні голубці, гуляші тощо. Насправді точне меню фестивалю передбачити важко, оскільки кожна команда готує власні страви.

– Розкажіть детальніше про програму. Як усе відбуватиметься?

– Захід розпочнеться о 8-й годині ранку за київським часом частуванням гарячим вином та палинкою. Після цього учасники займуться обробленням тушок: кожна команда отримає половину свині, яку треба буде обпалити та розібрати. Фестиваль триватиме до вечора. Під час приготування страв, аж до оголошення результатів о 17-й годині, виступатимуть місцеві фольклорні колективи.

– Приблизно скільки м’яса буде оброблено на фестивалі?

– Місцеві команди обробляють більше м’яса, ніж ті, котрі приїжджають з-за кордону, оскільки ті привозять уже й певні заготовки. Але, за приблизними підрахунками, кількість м’яса становитиме чотири тонни. Приготовлені страви можна буде скуштувати на місці, крім того, багато хто купує ковбасу чи сало додому.

– На скількох учасників розраховуєте?

– Наразі свою участь підтвердили 15 команд. Але заявки ми чекаємо до 19 січня. Сподіваюся, ще знайдуться бажаючі спробувати себе під час такого заходу. Внесок учасників символічний – 500 гривень, плюс мінімальна вартість за місце становить 15 грн за 1 кв.м. Ці кошти ми віддаємо на розвиток громадської організації, зареєстрованої в селі. Досі найбільше учасників фестивалю було у 2014 році – 26 команд. Кількість гостей, на жаль, не можемо порахувати, адже не продаємо квитків, не проводимо реєстрацію. Зазвичай це 2–3 тисячі осіб, проте бувало і значно більше.

– Яким чином буде проводитись оцінювання?

– Приготовані страви оцінюватиме міжнародне журі у складі представників з Будапешта, Ніредьгази та Берегова. Крім страв, оцінюватимуть також і палинку та гаряче вино. Титул «Король різників с. Геча» отримає та команда, котра набере найбільше балів у різних категоріях: за найсмачнішу гурку, ковбасу, страву, палинку, вино, м’ясо, капусту тощо. Проте призи надаватимуть і за кожну категорію окремо.

– Яким буде головний приз, котрий учасники повезуть додому?

– Щорічно ми складаємо подарунковий набір з місцевих продуктів: палинки, леквара (повидла), туристичних видань, виробів місцевих майстрів.

– Який настрій супроводжує приготування страв?

– Якщо гарна погода, гарний і настрій. Цей фестиваль відвідують ті, хто любить страви зі свинини, палинку та гаряче вино. Саме напої забезпечують належний настрій цієї пори, вони відіграють також важливу зігрівальну роль.

Kárpátalja hetilap

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня